Кошмарът, който се нарича мигрена

Трудно е да правите каквото и да било, докато страдате от мигрена. Но разбирането за това какво точно се случва, може да ви помогне.

eva.bg 12 February 2022

Това не е просто „най-лошото главоболие, което някога сте имали“. От мигрена обикновено страдат хора между 15 и 55-годишна възраст, а първата атака се появява преди навършването на 40 години. В световен план около 12% от населението е изпитвало пристъпи на мигрена, като предразположеността при жените е три пъти по-голяма в сравнение с тази при мъжете.

Какво е мигрена?

Мигрената е повтарящ се тип главоболие със специфични характеристики. Може да включва усещане за пулсиране или болка, концентрирана от едната страна на главата. При някои мигрени се срещат и симптоми като гадене и обща слабост или чувствителност към светлина или звук, усещане за мигаща светлина, ярки светлини, зигзагообразни линии или промени в зрението.

Повечето хора, засегнати от мигрена, имат членове на семейството с мигрена (майки, сестри). Преди да посетите лекар за консултация, преглед и поставяне на диагноза, е добре да поговорите с близките си за всички състояния, които са имали и с които са били диагностицирани. За да изключите други медицински състояния с подобни симптоми, може да се наложи да си направите кръвен тест, ЯМР или компютърна томография.

Има различни видове мигрена, затова е полезно да отбелязвате в дневник специфичните си симптоми, които да споделите с невролог – информация за това колко често страдате от главоболие, какво точно усещате, постоянен ли е видът на болката и къде обикновено се локализира тя, появява ли се по едно и също време (съвпада с менструалния ви цикъл или е следствие от консумация на определена храна) и т.н.

Кои са причините за мигрена?

Дневникът може да се окаже важна част от проследяването. Отбелязването на това какво се е случило точно преди да започнете да усещате симптомите и какви са условията на околната среда, може да ви помогне да определите своите тригери. Например ако установите, че промените във времето или хормоналните колебания са едни и същи преди мигрена, ще сте готови да вземете лекарствата си със себе си, където и да отидете.

Промени в начина на живот могат да ви помогнат – да управлявате стреса, да имате последователен режим на сън, да тренирате редовно. Намаляването на консумацията на алкохол, особено на червени вина, предизвикващи главоболие, може също да е от полза. Внимателно и осъзнато отношение към вашата диета може да ви помогне да идентифицирате задействащи мигрената храни и напитки (преработени храни, храни и напитки с кофеин или нитрати).

Често при жените се получават колебания в хормоналния баланс с наближаването на месечния цикъл и преди и след менопауза. Това, от своя страна, може да доведе до появата на мигрена или главоболие. При някои жени мигрената и главоболието се появяват и по време на бременност, като причината е същата.

Дисбаланс в мозъчните невротрансмитери – включително серотонин, който спомага за регулиране усещането за болка в нервната система – може да бъде причина за поява на мигрена. Установено е, че нивата на серотонин се понижават по време на пристъп на мигрена. Това може да доведе до отделяне от тригеминалната система на субстанции, наречени невропептиди, които се придвижват по менингите. В резултат на това се получава силно главоболие.

Има ли лечение за мигрена?

За съжаление, няма лек, но добрата новина е, че мигрената може да бъде спряна и до известна степен предотвратена. Можете да проучите кой вид лекарства работи за вас, а познаването на симптомите може да ви помогне да получите облекчение по-рано. Има редица възможности за облекчение, включително превантивни лекарства, приемани редовно, и лекарства за облекчаване на болката, приемани след началото на мигренозния пристъп. Консултирайте се с лекар за вашия тип мигрена и обсъдете плюсовете и минусите на всяка опция за лечение.

Една от първите опции, които много жени опитват, са болкоуспокояващите без рецепта. Тъй като обаче мигрената не е типичното главоболие, триптаните са друга възможност. Те блокират пътищата на болката в мозъка и могат да облекчат много симптоми на мигрена, но не са безопасни, ако сте изложени на риск от инсулт или инфаркт. Други варианти са дихидроерготамини (обикновено назален спрей или инжекция), опиоиди или лекарства против гадене, като всеки от тях носи възможни рискове и ползи, затова задължително трябва да се консултирате с лекар.

Тъй като мигрената се променя с напредването на възрастта, може да се наложи непрекъснато да преоценявате какви мерки вземате по отношение на нея. Въздействието на мигрената върху живота ви може да бъде управлявано, ако ежедневно обръщате внимание на здравето си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР