Как тялото ни казва, че стресът ни е в повече

Обръщаме ли внимание на знаците на тялото или ги пренебрегваме?

eva.bg 24 October 2021

Стресът е естествена физическа и психическа реакция на събитията в живота ни и преживяванията ни. Няма човек, който да не е изпитвал стрес. В краткосрочен план стресът може да бъде дори полезен, защото ни помага да се справим с потенциално сериозни ситуации.

Тялото ни дава отговор на стреса, като освобождава хормони, които ускоряват ритъма на сърцето и дишането и подготвят мускулите ни да реагират. Чували сте за реакцията „бий се или бягай“, нали? И все пак, ако стресовата реакция не приключи и тези нива на стрес останат повишени за много по-дълго, отколкото е необходимо за оцеляването, това може да повлияе негативно на нашето здраве и благосъстояние.

Даваме симптомите и ви съветваме да се опитате да управлявате стреса в живота си, доколкото, разбира се, е възможно. Защото има как да повлияем и единият начин за това е правилната нагласа и грижата за себе си, за мислите, емоциите и тялото. Дайте си време за отдих, разходки, хоби, релаксиращи ритуали, дихателни упражнения, хоби, спорт, нещо, което обичате и което ви успокоява. Днес, не утре!

Пеперудите в стомаха...

Не, далеч не са пеперуди, а стомахът ни, който се е свил на топка. Стомашно-чревният тракт е чувствителна система и реагира почти веднага, когато организмът ни произвежда стресови хормони (напр. кортизол). При стрес се променя и кръвоснабдяването – черният дроб произвежда допълнителна кръвна захар (глюкоза), за да осигури тласък на енергия. Ако сте под хроничен стрес, тялото ви може да не е в състояние да се справи с този допълнителен скок на глюкозата – хроничният стрес може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2. Приливът на хормони, учестеното дишане и пулс също могат да разстроят храносмилателната система (киселини, диария, запек, гадене). При стресови ситуации обикновено прекаляваме с храната, която приемаме, затова трябва да внимаваме. И все пак едно от решенията е да се нахраним, като е препоръчително да избягваме нездравословните опции, както и големи порции месо и захар.

Играе ми окото

Случвало ли ви се е да ви „играе“ клепачът? И нали се сещате за онова суеверие – че е на късмет, ако е дясното око, и на беда, ако е лявото. Или обратното... Е, ние май по-скоро не вярваме в суеверия. Възможна причина за това неприятно и досадно потрепване на клепача е липсата на калций или магнезий. Също така е вероятно да е от напрежението в лицевата мускулатура, тъй като неволно при стрес я натоварваме повече от обикновено. Съответно като реакция може да се появят потрепвания на мускули на лицето. Това потрепване не е нещо страшно. За съжаление обаче няма средство, което да помогне. Трябва да изчакаме да премине. Добре е ден-два да си починем, ако можем.

Ужас! Херпес

Много хора носят вируса на херпеса, без да знаят. Обикновено организмът ни го държи под контрол. При стрес имунната ни защита обаче отслабва и вирусът се проявява много непривлекателно, точно около устата ни. Ако знаем, че ни предстоят напрегнати моменти, е добре да взимаме ежедневно витамин С в комбинация с цинк. И можем да ползваме крем против херпеси още при появата на първите признаци.

 

Внимание, кашлица!

Няма да коментираме как хората вече буквално настръхват и гледат в тиха паника човека, който просто се е закашлял някъде близо до тях. Ще коментираме самата кашлица, която не е симптом на никакъв вирус, за щастие. Когато кашлицата е предизвикана от стрес, това е на практика безобидна реакция на нервната система. Напрежение във врата може да доведе до усещането на нещо, заседнало в гърлото. Пресъхването на устата при притеснение също може да провокира и влоши кашлицата. Често помага просто свеж бонбон за смучене и чаша вода. Добре е да направим и упражнения за отпускане на схванатия врат.

Не мога да заспя, Луната ми блести...

Не, не е Луната, изобщо не е тя. Просто вечер като си легнем, често след напрегнат ден започваме да мислим за проблемите си и това ни държи будни дълго време. Нарича се безсъние. Помислете за ритуали преди сън – например да си лягате по едно и също време, да изпиете чаша чай преди лягане, да си запишете какво трябва да свършите на следващия ден. В леглото не се хранете, не работете с лаптоп в скута, не гледайте телевизия. Леглото е само за сън.

Зъбите ми!

Усещате ли сутрин болки в челюстта и в главата? В медицината тази реакция на стрес се нарича бруксизъм (скърцане със зъби). Насън скърцаме със зъби, когато сме под много силно физическо и психическо напрежение. Не посягайте към приспивателни или успокоителни, защото те няма да решат проблема. Опитайте се да установите причината за тази нервност. Тогава могат да помогнат упражнения за отпускане.

Изчакайте да ми мине главата

Болката се появява изведнъж и е в посока от тила към челото. Нали си давате сметка, че при голямо напрежение неволно свивате глава в раменете. Именно тази стойка причинява главоболие. Неприятното е, че може да се разпространи към раменете и гърба. Добре е да правим леки упражнения за укрепване на мускулатурата на гърба и корема и за отпускане на врата.

Сърцето ми ще изскочи!

Сърцебиенето и повърхностното дишане са може би само хормонална реакция на стреса. Адреналинът и норадреналинът се повишават, въпреки че няма някаква опасност. Все пак понякога не е излишна и консултация с лекар. Когато е сигурно, че няма някаква органична причина, можем да започнем тренировки за подобряване на кондицията. Тренираното тяло понася по-леко всяка форма на физиологическо натоварване. За отпускане е добре да пробваме дълбоко дишане с коремните мускули: легнете по гръб на пода, сложете няколко книги на корема и се опитайте да ги повдигнете и спуснете чрез дишането.

Сексът е табу

Стресът е изтощителен както за тялото, така и за ума. Не е необичайно да загубите желанието си, когато сте под постоянен стрес. Докато краткосрочният стрес може да накара мъжете да произвеждат повече от мъжкия хормон тестостерон, при дългосрочен стрес нивата на тестостерон започват да спадат. Това може да попречи на производството на сперматозоиди и да причини еректилна дисфункция или импотентност. Хроничният стрес също може да увеличи риска от инфекции. При жените стресът може да повлияе на менструалния цикъл или да увеличи физическите симптоми на менопаузата. Всъщност има проучвания, които са доказали, че сексът намалява нивата на стрес, и това при всички случаи е тема за отделна статия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР