Науката го доказва: Любовта ни поддържа млади!

eva.bg 08 April 2021

Снимка: Instagram

Често казваме, че влюбените хора сякаш сияят отвътре – това е, благодарение на окситоцина. Той активно регенерира и оксигенира (насища с кислород) кожните клетките и така създава ефекта на естествен блясък. Също така, той блокира действието на кортизола, наричан още „хормон на стреса“, което допринася за свежа и здрава кожа.

Положителният ефект от окситоцина, наричан още „хормон на любовта“, отдавна е обект на изследвания от учените. Например, в проучване от 2019 г. експертите потвърдиха, че хората активно произвеждат хормона окситоцин по време на периода на ухажването и комплиментите.

Хормонът на любовта е този, който блокира стреса и дава усещане за сигурност, доверие и щастие. Окситоцинът също стимулира собствения имунитет на кожата и намалява риска от възпаления. Друго проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, показва, че окситоцинът участва и в превенцията на стареенето.

До 60% забавяне на стареенето на кожата при повишени нива на оксидоцин отчита и съвсем скорошно клинично проучване. То е проведено от Козметичния дерматологичен център McLean, Вирджиния, САЩ, под ръководството на д-р Никол Хайре, възпитаник на Масачузетския технологичен институт.

Участникът в пилотното проучване с най-високи нива на хормона (306 pmol/L/24 hr) е на 57 г. В живота си тя е използвала само базисна грижа за кожата и се е излагала редовно на слънце (ниво 5 от 7). Въпреки това тя регистрира SAS резултат (възраст на кожата/Skin Age Score) 23, което е с 60% по-ниско от очакваното за нейната възраст.

Популярният дерматолог от Ню Йорк, Елиза Лав, междувременно установи на практика, че състоянието на кожата пряко зависи от нивото на кортизола: „Почти всички кожни заболявания се влошават от стреса. Моите пациенти с лека екзема, псориазис или акне често откриват, че не могат да контролират симптомите си, когато са под стрес. Управлението на стреса е ключова част от правилния режим на лечение. Когато сме спокойни и щастливи, кожата също е щастлива“, споделя тя пред Sunday Edit.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР