Как стресът влияе на организма ни

eva.bg 07 December 2022

Снимка: Instagram

Днес, в твърде забързания ни начин на живот, често ни е трудно да различим състоянието на стрес, тъй като то се е превърнало в перманентно – ангажиментите, работата, умората, недоспиването са постоянни спътници на ежедневието ни. Можете ли да се сетите кога за последно сте си позволили да си починете по-дълго? Малко от нас могат да си позволят този лукс, тъй като днес постоянно се налага да настигаме събитията, за сметка на спокойствието и хармонията. Пандемията само засили немалкото тревоги и проблеми. Е, все пак си струва да се опитаме да се спасим, нали? Затова трябва да си дадем сметка какво прави стресът с организма ни, как влияе на отделните му части и какво можем да направим по въпроса.

Тяло

Първата реакция на тялото, когато е подложено на стрес, е автоматичното увеличаване на производството на кортизол, наричан „хормон на стреса“, тъй като се отделя значително и след физически, и след емоционален стрес. От една страна той помага за справянето с тревогите и емоциите в много натоварена ситуация. Но от друга, ако постоянно сте подложени на стрес, освобождаването на кортизол започва да повишава кръвното налягане и да натоварва сърцето, което се ускорява от адреналина. В ситуациите, в които сте под емоционално напрежение, тялото ви може да се справи само. Но ако тези стресови ситуации са твърде чести, имунната система започва да се колебае.

Най-бързите мерки, които можете да вземете, са отнесени към съня. Постарайте се да си давате добър и дълъг сън, особено ако работата ви е стресова и постоянно сте под напрежение. Другото, което ще подобри състоянието ви, е физическата активност. Но да ходите на джогинг или йога веднъж в месеца, няма да даде никакъв резултат. Важна е постоянността. Старайте се да се движите повече, за да се разтоварвате.

Кожа

Нали знаете, че кожата е огледалото на емоционалното ни състояние? Стресът се проявява върху кожата под формата на акне, обриви, а в най-лошите случаи – псориазис или екземи. Когато нивото на кортизол се повиши, областите като шията, брадичката и челюстта са особено склонни към обриви. Ако положението стане много сериозно, задължително трябва да се обърнете към дерматолог, но на първо време трябва да използвате само некомедогенни продукти за кожата си, тъй като ситуацията може да се влоши.

Коса

В стресови периоди организмът ни реагира с цялата си мощ, за да ни помогне да се справим. С други думи, тялото „знае“, че сте под стрес, затова то се старае да не хаби енергията си за други неща, които в нормален момент поддържа. Едно от тях е здравето на косата. Ето защо, когато сте много нервни, състоянието на косата рязко се влошава и тя започва да пада. В такива ситуации трябва да започнете да взимате витамин B като хранителна добавка.

Нокти

Ноктите също разкриват емоционалното ни състояние. От хроничен стрес по тях се появяват така наречените „линии на Бо“ - хоризонтални линии, които трудно се крият и под лака за нокти. За съжаление не можете да направите нищо срещу тези линии, освен да изчакате ноктите си да израснат здрави, за да ги изрежете.

Храносмилане

Храносмилателната ни система много се влияе от това дали сме стресирани. Много хора започват да имат различни проблеми със стомаха и червата, когато са подложени на постоянно напрежение. За това може да помогне медитацията, но само ако болката не е силна и не се появява отново. В случай на постоянен дискомфорт, трябва да се консултирате с лекар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР