Косата ни пада повече през есента или само си въобразяваме?

На границата между сезоните сме подложени на външни и вътрешни промени и стрес, които оказват влияние на организма ни. Понякога изострят вече съществуващи процеси и състояния, които е важно да разпознаем навреме. Това засяга и косата ни.

eva.bg 17 October 2021

Листата са ясни – капят, падат, защото сега им е сезонът. Но косата? Защо е нужно всяка есен толкова да се променя тази наша коса, че да имаме цели периоди, в които не сваляме ластика от нея или направо шапката? Сякаш е друга и изобщо няма нищо общо с начина, по който изглеждаше през лятото. Въобразяваме ли си или наистина е налице проблем?

Приема се, че е нормално на ден да губим между 40 и 120 косъма. През есента количеството коса, която губим, видимо се увеличава. Но сега навярно почти всеки ще ви каже, че и това е нормално – и няма да сбърка. Не само приятелките ви, майка ви и сестра ви, но и дерматолозите. Д-р Франческа Фуско, специалист по здравето на скалпа, твърди, че няма място за паника, тъй като една от причините за сезонния косопад е еволюцията. „През летните месеци ни е необходима повече коса, за да предпазим скалпа си от UV светлината. Съвсем естествено е в следващия сезон нещата да са различни и да „пуснем“ косата си.“ Според д-р Фуско това „пускане“ започва в края на август и продължава през есента.

Човешкият косъм расте между две и шест години. Във всеки момент 90% от косата ни расте, а останалите 10% са в състояние на покой за 2-6 месеца, преди да паднат. След това косменият фоликул си почива 3 месеца, преди целият процес да се повтори. При жените най-голямо количество коса е във фаза на покой през юли, като по-голямата част от нея пада около 100 дни по-късно – именно през есента.

Ако оставим еволюцията и естествения цикъл на косата настрана, ето кои са другите най-чести причини за косопад. Така или иначе на границата между сезоните сме подложени на външни и вътрешни промени и стрес, които оказват влияние на организма ни. Понякога изострят вече съществуващи процеси и състояния, които е важно да разпознаем правилно и навреме, за да можем да ги лекуваме.

Стрес и тревожност

Хроничният стрес може да тласне имунната система към претоварване, така че тя да накара белите кръвни клетки да атакуват космените фоликули. Стресът и тревожността се свързват и с качеството на съня ни, което също търпи промени и нарушения между сезоните. Това се отразява върху начина, по който се чувстваме и изглеждаме, в това число и върху здравето и вида на косата ни.

Проблеми с щитовидната жлеза

Прекалено активната или недостатъчно активната щитовидна жлеза може да причини изтъняване на косата. Това се наблюдава особено често при фамилна анамнеза или при жени, които току-що са родили. Една от ролите на щитовидната жлеза е да регулира телесните процеси, което означава и метаболизма. Проблем с щитовидната жлеза може да повлияе на нормалното време на цикъла на косата. Обикновено косата „почива“ средно три месеца, преди да падне. При проблем с щитовидната жлеза това време може да бъде намалено до няколко седмици.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е сред най-честите причини тялото ни да страда. Реакциите могат да са най-разнообразни – от проблеми с кожата през наддаване на тегло до косопад и много други. Може да ви липсва хормонът естроген, който е отговорен за растежа и укрепването на косата. Изобилието от андрогени (мъжки хормони) пък може да причини крехкост, склонност към чупливост, сухота и изтощение на косата.

Недостиг на желязо и витамин B12

По-голямата част от желязото, съхранявано в тялото, е свързано с феритин – протеин, който помага за производството на клетките на косата и предпазва от косопад. Падането на 40-120 косъма на ден е нормално и ако количеството е повече, е добре да се направи тест за желязо и феритин. При жените в пременопауза липсата на желязо е най-често срещаната причина за косопад. Недостигът на витамин B12 пък забавя червените кръвни клетки, а точно те пренасят кислород до фоликулите.

Поликистозни яйчници

При жените в пременопауза това е втората най-честа причина за косопад, тъй като води до прекомерни количества тестостерон. Това може да предизвика окосмяване по тялото, но същевременно и косопад. Други симптоми включват акне, наддаване на тегло и депресия.

Строги диети за отслабване

Има доказателства, че прекалено строгите диети, особено тези с ниско съдържание на въглехидрати, могат да причинят косопад. Тук липсата на енергия – т.е. калории и глюкоза, може да се окаже истинският проблем. Дори и да приемаме достатъчно протеини и желязо, без никаква енергия косата ни ще страда. Ако на мозъка или на други важни органи не им достига енергия, те най-често си я набавят от други източници, например косата и ноктите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР