Старее ли косата и как да се грижим за нея над 40

Какво всъщност се случва с косата ни след определена възраст?

20 May 2019

Искаме или не, идва момент, когато започваме да се замисляме за възрастта си, в това число и тази на косата. Какво всъщност се случва с косата ни след определена възраст? Остарява ли тя? Какви действия да предприемем, за да я запазим, съветват специалистите от www.arlen.bg

Учените са потвърдили факта, че косата старее, както и целият организъм като цяло. Но процесите на стареене на кожата на лицето и косата са малко по-различни. Кожата на лицето се обновява на всеки 28-30 дни, а косата, за съжаление, не е програмирана за самообновление.

Кога започва да се променя косата с възрастта?

За първи фактори на стареене на косата може да се считат хормоналният статус и генетичната предразположеност. Например, да започнете да побелявате на 25 години като майка си или баща си. На второ място по важност са здравословното ви състояние и наличието на стрес.

С настъпването на менопаузата – средно след 45 години – женското тяло започва да произвежда по-малко естроген. За косата намаляването на естрогена води до забавяне на растежа й. По този начин се оказва, че физиологично загубата на коса няма да бъде компенсирана с достатъчен растеж на нови косми. Ако сравним състоянието на косата на 20-годишни момичета и 60-годишни жени, разликата в структурата ще бъде колосална.

1. Началото: появата на първите сиви коси

Първите сивеещи коси се появяват при жените след 30 години. Именно тази възраст фризьорите условно наричат "отправна точка". Но за някои посивяване може да има и по-рано, ако е намесена генетиката. Ако майка ви е започнала да побелява след 20-годишна възраст, най-вероятно и вас ви очаква същата съдба. Не се разстройвайте! Във века на изобилието от козметични продукти, прикриването на сивите коси не е проблем.

Освен генетиката, свой принос в ранното стареене на косата внасят навиците и начинът на живот. Честите състояния на стрес, хронична липса на сън, честото приемане на бързи храни, липса на основни хранителни вещества (витамини, полезни мазнини, антиоксиданти), както и сериозни заболявания могат да форсират стареенето на организма, а заедно с това и стареенето на косата.

Какво да правя?

За да забавите признаците на възрастта, просто преминете към по-здравословен начин на живот – колкото по-рано, толкова по-добре. Особено внимание обърнете на правилната грижа и терапии за косата. Малко хора знаят, че днес производителите разработват специални продукти и линии за коса с анти-ейдж ефект – подхранващи маски, лечебни серуми, шампоани и балсами за предпазване от стареенето на косъма. Те съдържат комплекс витамини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които помагат косата да изглежда по-дълго привлекателна и млада.

2. Крехкост на косата и цъфтеж на връхчетата

С напредването на възрастта се забавя производството на кератин — структурен протеин, който е отговорен за силата, издръжливостта и еластичността на косъма. Външно това се проявява с изтъняване на косъма, кичурите лесно се оплитат и трудно се поддават на фризиране, появява се цъфтеж в краищата.

Какво да правя?

Трябва да се обърне внимание на козметичните продукти с кератин (шампоани, серуми, маски и ампули), те ще укрепят косъма и ще предотвратят появата на разделяне на връхчетата. Освен това, е необходимо да се направят корекции в менюто, като се увеличат храните, съдържащи повече протеини, желязо, витамини С и В12, както и полезните млечни продукти с нормално съдържание на мазнини.

3. Оредяване на косата и обновяване

С времето космите на главата стават по-малко. И това наистина е факт! Косата започва да оредява в областта на слепоочията, след което и линията на растеж се измества от челото към темето. Оредяването на косата не е следствие на косопад, а поради това, че цикълът на обновяване на косата се забавя.

Какво да правя?

След 40 години допълнете своята козметична грижа с по-специфични продукти, покриващи нуждите на косата ви. Такива са средствата за локално въздействие (лосиони, серуми и ампули за скалп), продукти за стимулиране на растежа и сгъстяване на косата. Те увеличават притока на кръв,"събуждат" спящите луковици на косъма и ускорят растежа на косата. Два други ефективни метода: правете преди лягане релаксиращ масаж с масла на скалпа и практикувайте арома разресване.

Внимание!

Типична грешка на жената, която желае да компенсира оредяването на косата и загубата на обем – манията по стайлинг и стилизиращи продукти. Внимавайте с машата, пресата и сешоара – те наистина ще скрият проблема, но много бързо ще доведат до увреждане на кутикула на косъма и като резултат до неговото изтъняване, сухота и загуба.

4. Загуба на блясък и вялост, безжизненост на косата

За разлика от естествената коса, побелялата не отразява светлината в същата степен, както това правят пигментираните коси. Затова тя изглежда често скучна и безжизнена. Но дори и този проблем може да се „заобиколи“!

Какво да правя?

Сложете си ориентир и посока – боядисване на косата или курс на естественост ще следвате? Ако сте използвали перманентна боя за коса, опитайте се да намерите алтернатива под формата на безамонячна боя за коса, която в по-малка степен дразни кожата на главата и уврежда косъма. Да се притекат на помощ могат и тониращи продукти, както и натурални бои и оцветители.

5. Повишаване чувствителността на кожата на главата

Много жени споделят, че с напредване на възрастта косата им започва да става по-бързо “мръсна" и трудно се задържа в прическа. Най-често причината е злоупотреба със стайлинг. Колкото повече една жена иска да скрие възрастовите промени, толкова по-силно те са забележими от другите. Използването на горещи термоуреди повишават активността на мастните жлези на скалпа, увеличават чувствителността, появява се дразнене. Косата се нуждае от по-често миене и проблемът с всеки изминал ден се усложнява.

Какво да правя?

За начало се откажете от ежедневно измиване. Сменете шампоана като дадете предпочитание на безсулфатен, подбран според типа на кожата на главата. Най-важното сега е с помощта на грижата да се подобри състоянието на скалпа и да върнете състоянието в нормата. За подобряване текстурата и изглаждане на повредени участъци от косъма ще ви помогнат специални маски и балсами, които трябва да се използват не по-рядко от 2 пъти в седмицата.

А може би ще ви хареса много актуалният тренд "благородно сиво" – косата не се боядисва, а се поддържа в естествен нюанс с тониращи състави, неутрализиращи жълтеенето. Винаги може да се намери добро решение. Не забравяйте най-важното – сивата коса е по-тънка и слаба, тя се нуждае от грижи.

И помнете: не изпадайте в крайности и по малко от всичко. Вслушвайте се в себе си и тялото си – така и косата по-бавно ще остарява, а вие ще се чувствате и изглеждате добре!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР