Храни за добро настроение

eva.bg 14 September 2021

Да се погрижим за себе си и доброто си настроение, за да се чувстваме добре физически и психически, да сме по-продуктивни и щастливи. Има много, а и лесни начини това да бъде постигнато и един от тях е чрез храната.

Това, което ядем, влияе много на настроението ни, затова трябва да наблегнем на някои определени продукти. Ето някои от тях, към които можете да се насочите незабавно:

Тъмен шоколад

Да, започваме с добрия стар шоколад, защото той доста често е най-доброто лекарство. Блокче тъмен шоколад ще накара тялото ви да отдели ендорфини, които ще повишат нивата на серотонин. Последните изследвания сочат, че нивото на хормоните на стреса при тези, които ядат шоколад, е значително по-ниско, отколкото при останалите. Препоръчително е да ядете две блокчета черен шоколад на ден.

Бразилски орех

Този продукт е един от най-добрите източници на селен, липсата на който води до раздразнителност, депресии, умора и безпокойство. Само три ядки набавят на организма нужната му дневна доза селен.

Овесена каша

Ниският Гликемичен индекс (ГИ) на овеса го прави съвършен за момент на лошо настроение. Тази зърнена храна ще ви осигури енергия за много по-дълъг период от време, което е фактор за предотвратяването на спадане на настроението. Половин чаша овесени ядки с мед и орехи е най-добрият начин да започнете деня.

Банани

Вкусният банан съдържа триптофан, който, в комбинация с витамин B6 в плода, повишава нивата на серотонин в организма. Високото съдържание на въглехидрати в бананите дава тласък на енергия на тялото и така подобрява настроението. Бананите могат да спомогнат и за лекуването на безсъние и тревожност.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР