Главоболие, любов моя

Някъде в края на лятото вървях по бул. „Стамболийски“, когато една нова табела привлече вниманието ми. „Център по главоболие“. Все едно на бебе показаха биберон с мляко

Адриана Попова 03 November 2014

Аз имам дълго познанство с главоболието и дори по някакъв начин съм привързана към него, към пристъпите му, които са време само за мен, и към блаженството при отшумяването им.

Обадих се на посочения телефон и така се запознах с Орлин Тодоров, основател на Центъра. Орлин също е човек с главоболие. Има софтуерна фирма в Щатите и точно там започва активно да се интересува от възможностите за лечение. В САЩ съществуват центрове по главоболието, в които работят невролози в комбинация с хирурзи, психиатри, физиотерапевти и други специалисти.

Орлин Тодоров
Ако се установи, че главоболието е заради притиснат нерв в областта на главата например, той може да се анестезира с ботокс или да се освободи оперативно. Самият Орлин преодолява проблема с диета и упражнения. В екипа на Центъра по главоболие в София са невролозите д-р Диана Цолова и д-р Нино Чаушев, психиатрите д-р Цветелина Петкова и д-р Даниела Стоичкова, кинезитерапевтката Елза Палазова и рентгенологът д-р Бранимир Пенев.

Адрес: бул. „Ал. Стамболийски“ 34, тел. 0700 300 71, www.glavobolieto.bg.

 

Д-р Цолова: 70% от пациентите са жени

Д-р Диана Цолова е с дългогодишен стаж като невролог в болница „Царица Йоанна“, сега оглавява новооткрития Център по главоболие в София. От 20 г. се занимава с проблемите на главоболието. Прилага комплексен подход на лечение, съобразен със състоянието на всеки пациент, като предпочита неинвазивни и естествени методи

Има ли някаква лична причина да се занимавате с главоболие?

Самата аз повече от 30 години имам мигрена. Фамилна обремененост.

Значи ли това, че мигрената не се лекува?

Генетиката на човека трудно може да се оправи. Успехите ни са да разредим пристъпите, да намалим силата на болката и продължителността й. Едно е да имате 15 пристъпа в месеца и да ви държат по 24 часа, друго е да имате 3.

Какви пациенти идват при вас?

Пациентите с мигрена са предимно жени – по статистика 70% от страдащите. Основно във възрастта между 20 и 50 г. Мигрената може да се появи още в пубертета, но най-често след 20-годишна възраст. Има и късно появила се мигрена след 50 г., която е много рядка.

Моя приятелка има мигрена и се надява, че с идването на менопаузата пристъпите ще престанат.

Има 3 варианта. Да се запазят като честота и сила – при около 10% от случаите. По-често обаче намаляват или изчезват.

Какви са причините за мигрената?

Мигрената е първично главоболие. Нямаме истинска увреда, освен в генетиката. Установени са няколко гена, които предразполагат към мигрена. Обикновено бащите я предават само на дъщерите. Майките – и на синовете. Може да бъде през поколение. Например в моето семейство баба ми по майчина линия имаше мигрена. Аз имам, дъщеря ми няма. Но е възможно нейният син да има. А дъщеря й – в много голяма степен. За отключването на гена обаче има и други фактори.

Стресът ли?

Не само. За мигрените фактор е и хормоналното състояние. Защо започват с цикъла в юношеска възраст? Или пък след раждане? И свършват с климакса. Защото е свързано с женските хормони. Има и отключващи фактори от околната среда – стрес, хранене, работна среда. Главоболието е тайнствено заболяване, много неща още не са ясни. Понякога имаме преливане между клъстерно главоболие и мигрена. Но последните изследвания показват, че и двете в началото са епизодични, с времето стават хронични. Целта ни в този център е да не се допусне хронифициране.

Ако дойде човек с оплаквания във вашия център, какво би се случило с него?

Най-напред трябва да изключим симптоматичните главоболия. Зад едно главоболие може да седи аневризъм, тумор, хормонален дисбаланс. При такива съмнения се прави електроенцефалография и ядрено-магнитен резонанс. След като изключим симптоматичните, остават първичните, които не са само мигрени. Мигрените са женската част. Клъстерите са мъжката с 90% от засегнатите. Това заболяване е по-мъчително от мигрената. За щастие е много по-рядко – засяга само 0,2% от населението.

Мигрената на приятелката ми е най-вече през уикенда и празниците. Аз също имам главоболие, но то може да се появи всеки ден, когато съм уморена, напрегната, при смяна на времето или дори от чаша вино. Знам, че не е мигрена, но какво е?

Главоболията по принцип не обичат промените – в режима на живот, във времето, в надморската височина, храненето и т. н. Мигрената често е главоболие на уикенда. Когато сме под постоянен режим и умерен стрес, тя бяга от нас. В момента, в който решим да почиваме, ни става „много хубаво“. Гледаме да се запасим с повечко медикаменти. Но това е за мигрената с аура. Най-вероятно имате обикновена мигрена, съчетана с тензионно главоболие.

Какво представлява то?

Най-често срещаното главоболие в днешния свят. И най-честата причина за него е психиката. В следобедните часове, когато тя е поизпилена, някаква каска започва да стяга главата ви. В нашия екип има и психиатър, психотерапевт, който да направи оценка на психическото състояние на пациента. За съжаление XXI век е век на депресията и тревожността. Почти няма човек, който да не е засегнат от тях. Тензионното главоболие ще става все повече на „мода“. Към психичната умора, която води до главоболие, се включват много често и мускули от шийния сегмент на гръбнака заради дългото седене пред компютър например.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР