Павлова с киви и бъз

Напомнят изящните балерини на Дега - толкова крехки и красиви, че първо засищат очите

Мануела Панайотова 24 May 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Вятърът роши белите пачки“ на бъза, рони аромата им, пише истории...

Взех си цвят и вдъхновение за Павлова, но с малки черупки, които напомнят изящните балерини на Дега - толкова крехки и красиви, че първо засищат очите.

За меренга използвах 4 големи белтъка (около 160 г), щипка сол, 50 мл вода, 260 г захар, 1ч. лъжичка оцет, 1с. лъжица + 1ч. лъжичка царевично нишесте, 1ч. лъжичка ванилов екстракт.

Как ги направих: Подготвих хартия за печене, като очертах 4 кръгчета с диаметър 5 см. Разбих белтъците с щипка сол, до средно твърди върхове. Продължих да разбивам на ниска скорост и налях водата. Започнах да добавям захарта и увеличих скоростта на миксера. Разбих до твърди върхове. Добавих ванилия, оцет и нишесте, които смесих с шпатула, като загребвах отдолу нагоре. Прехвърлих меренга върху очертаната хартия и, с помощта на плосък нож, му дадох форма на вулкан. Пак с ножа, отдолу нагоре, изтеглих вертикални линии, като оформиха нещо като плисета. С лъжичка направих вдлъбнатина в центъра на всяка форма.

Пекох на 140 С за около 15 минути, на 120 за още 15 и на 100 за още 30 минути, без да отварям фурната. При печенето се получават пукнатини и кратерът потъва, но формата се запазва и става удобна за пълнене. Оставих да изстинат във фурната.

За крема използвах 3 броя киви, сок и кора от лайм, 3 жълтъка, 20 г захар, 4 с. лъжици сироп от бъз и 4 с. лъжици масло.

Пюрираното киви смесих със захар, сироп, сок и кора от лайм и жълтъци. Варих на слаб огън, докато се сгъсти. Отстраних от огъня и добавих масло. Прибрах в хладилник.

Напълних всяка черупка с бита сметана, крем от киви, а на върха сложих парченца от плода и цветя от бъз.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР