Фибромиалгия или откъде е тази болка?

Физическият или емоционалният стрес може да отключи симптомите на фибромиалгия.

eva.bg 22 January 2022

Фибромиалгията е хронично състояние, при което хората изпитват дифузна болка в мускулите и ставите, често придружена от умора и проблеми с паметта, съня и концентрацията. В 80% от случаите засегнатите са жени. Причините може да са хормонални промени, генетична предразположеност, стрес и др.

Симптоми

Симптомите на фибромиалгия могат да варират от леки до тежки, също така да се променят всеки ден и да изчезват за дълги периоди от време. Всеки човек с фибромиалгия ще има свой собствен уникален набор от симптоми. Най-честите симптоми са повишена чувствителност към болка поради намален праг на болката, повишена чувствителност към топлина, студ, светлина, миризми, усещане за умора, проблеми с паметта и концентрацията (фибро мъгла), проблеми със съня. По-рядко срещаните симптоми включват синдром на раздразнените черва, свръхактивен пикочен мехур, главоболие, изтръпване на ръцете и краката, усещане за подути пръсти на ръцете, тревожност и депресия.

Причини

Приема се, че физическият или емоционалният стрес може да отключи симптомите на фибромиалгия. Въпреки това фибромиалгията понякога се появява и без очевидна причина. По-честа е при хора с лупус или ревматоиден артрит, фамилна анамнеза за фибромиалгия, прекарана наскоро инфекция, болка от нараняване или травма, включително в следствие на инцидент или насилие, емоционален стрес, безпокойство и депресия, психични разстройства, злоупотреба с наркотични вещества, некачествен сън, липса на физическа активност.

Понякога симптомите се обострят и се наблюдават пристъпи, които могат да бъдат провокирани от промени във времето, пренапрежение, стрес, заболяване или нараняване, промени в лечението, пътуване, хормонални промени. Тригерите обикновено варират при различните хора. Разбирането за нещата, които причиняват рязко обостряне на вашата фибромиалгия, ще ви помогне да сте подготвени и да предприемете стъпки, за да намалите ефекта, който те ще имат върху вас и живота ви.

Поставяне на диагноза

Фибромиалгията може да бъде трудна за диагностициране, тъй като симптомите се припокриват с тези на много други състояния. Това означава, че може да отнеме известно време, за да се установи диагноза фибромиалгия. Ревматологът ще вземе под внимание медицинската история и ще извърши физически преглед. Ще попита за физически симптоми, продължаващи три месеца или повече (необичайна чувствителност в определени точки в областта на врата, раменете, гърдите, ханша, коленете, лактите), както и за когнитивни симптоми (проблеми с паметта и концентрацията, нарушени модели на сън и др.). Може също да назначи кръвни изследвания, рентген и скенер. Те не диагностицират фибромиалгия, но биха изключили други състояния.

Лечение

Въпреки че няма конкретно лечение за фибромиалгия, симптомите могат да бъдат ефективно управлявани. Всичко започва с правилната диагноза. След това може да бъде разработена програма, която да отговаря на специфичните нужди на пациента. Лечението на фибромиалгия включва комбинация от различни стъпки, похвати и методи, ето някои от тях.

Информираност. Трябва да разберете състоянието си, за да го управлявате добре. Колкото повече знаете за състоянието си (например какво предизвиква пристъпи, как да управлявате болката и умората), толкова повече контрол ще имате. Ще можете да взимате информирани решения за своето здраве.

Физическа активност. Редовните упражнения облекчават симптоми като болка, умора и лошо качество на съня. Няма правилно упражнение, затова изберете нещо, което ви харесва. Много хора започват да посещават басейн за хидротерапия, защото тялото се чувства добре в топлата вода. Консултирайте се с физиотерапевт.

Хранене. Здравословната балансирана диета може да ви помогне да осигурите по-добри нива на енергия, да поддържате теглото си и да повиши цялостното ви благополучие.

Управление на болката. Различни стратегии ще работят за различни ситуации. Например грейките с топла вода могат да помогнат за облекчаване на мускулната болка, студените компреси могат да помогнат при възпаление, леките щадящи упражнения могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение. Опитайте различни техники, докато откриете кое работи най-добре за вас.

Управление на стреса и релаксация. Стресът влошава симптомите. За да управлявате стреса, можете да планиране деня си и да определите своите приоритети, да използвате техники за релаксация като разходка или слушане на музика, любими хобита, да избягвате хора и ситуации, които ви причиняват стрес.

Баланс между активност и почивка. Планирайте дейностите си, за да се възползвате максимално от енергията си, като редувате периоди на активност и почивка. Следете енергийните си нива през целия ден и се уверете, че правите редовни почивки. Подгответе график за дните си предварително и се опитайте да разделяте по-големите задачи на по-малки.

Сън. Важно е да спите добре, когато имате фибромиалгия. Лошият сън, като количество и качество, може да влоши симптомите ви. Наличието на фибромиалгия влияе на съня, така че постигането на добър нощен сън понякога може да бъде трудно. Ако имате проблеми със съня, се погрижете за неговата хигиена. Консултирайте се и с вашия лекар за опции.

Масаж. Масажите може да помогнат за отпускане на мускулите и управление на стреса.

Mindfulness. Няма термин на български език, накратко това е осъзнаване, насочване на вниманието към нашите мисли, емоции, усещания в тялото, звуци и образи от заобикалящата ни среда в настоящия момент, без да им даваме оценка. Наблюдаваме, без да определяме нещата като добри или лоши. Терапиите, базирани на mindfulness, могат да ви помогнат да се откъснете от негативните мисловни модели. Когато се използва за лечение на фибромиалгия, терапията води до намаляване на болката и депресията и подпомага създаването на по-добри стратегии за справяне.

Когнитивно-поведенческа терапия. Това е подход, базиран на задачи и използван от психолозите, за да предизвикат и променят безполезните начини на мислене. Тази терапия може да помогне за намаляване на болката при фибромиалгия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР