Естествените антидепресанти, които борят тревожността

Не е като да няма за какво да се тревожим...

eva.bg 07 November 2021

Стресът, безпокойството, тревожността, депресията са част от живота на съвременния човек. Не е като да няма за какво да се тревожим. Хубавото обаче е, че всъщност можем да си помогнем и сами, стига да знаем кои са естествените и ефективни средства за тази цел.

Омега-3 и приятели

Омега-3 мастни киселини облекчават симптомите на тревожност и подобряват настроението, като намаляват нивата на стресовите хормони кортизол и адреналин. Омега-3 се съдържат в някои масла, по-специално от рапица и орехи, и в тлъстите риби като сьомга, сардина и херинга. Яжте по-често и спанак и тъмнозелени зеленчуци. Можете да си набавите ценните мастни киселини и под формата на хранителни добавки (рибено масло). Витамин D може да подобри настроението, освен че помага на тялото да усвоява калция, контролира кръвната захар, повишава имунитета. Получаваме витамин D от слънцето, така че през есента и зимата нивата му намаляват и може да страдаме от дефицит. Ще помогнат разходките на открито, както и редовната консумация на сьомга, риба тон, скумрия, сардини, хайвер, прясно мляко, черен дроб, яйчен жълтък, добавка с витамин D3.

Ако сте неспокойни, в храната ви е добре да има повече магнезий, витамин В12 и цинк. Зърнените храни са богати на магнезий и триптофан – аминокиселина, която се превръща в серотонин в организма и повишава настроението. Овесените ядки са богати на фибри и така държат гликемията под контрол. Наблегнете и на храни, съдържащи витамин С. Черният шоколад също помага за поддържането на ниски нива на кортизола. 

L-лизин

Тази аминокиселина е един от съставните елементи на невротрансмитерите в мозъка. Лизинът спомага за намаляване чувството на безпокойство и за регулиране нивата на кортизола. Един от най-честите признаци за понижено количество лизин е загубата на апетит. Лизинът не се произвежда от човешкия организъм, може да си го набавите чрез консумацията на телешко и агнешно месо, пуешко и пилешко месо, пармезан, фасул, яйца, риба тон, тиквени семки, както и с добавки.

Лайка

Лайката съдържа апигенин и лутеолин, които имат успокояващо действие. Опитайте да пиете по три чаши на ден чай от лайка в продължение на няколко седмици, така симптомите на тревожност ще намалеят. Голямо количество лутеолин съдържат магданозът, морковите, ментата, целината, червените чушки, розмаринът, зелето, зеленият чай. Апигенин освен в лайката има и в целината, грейпфрута, магданоза, лука, портокалите.

Лавандула

Ароматът на маслото от лавандула подпомага понижаването на безпокойството. Също така има способността да регулира кръвното налягане, чието повишаване пък се свързва със стреса. Можете да разтриете капка лавандулово масло по ушните миди, да добавяте няколко капки към водата във ваната или да вдишвате аромата му от напоено с няколко капки парче текстил. Можете да го ползвате и в дифузер за освежаване на въздуха в дома си.

Английска сол

Ако имате вана, потърсете соли за вана, които съдържат магнезиев сулфат. Това е химическото наименование на английската сол. Магнезиевият сулфат нормализира кръвното налягане и успокоява тревожността, има антистрес ефект. Стресът води до намаляване нивата на магнезий и повишаване на адреналиновите нива. Когато се разтвори в топла вода, английската сол се абсорбира през кожата и неутрализира загубата на магнезий. Попаднали в организма, молекулите на магнезиевия сулфат се разпадат на магнезиеви и сулфатни йони. Магнезиевите йони помагат за производството на серотонин, който предизвиква усещане за спокойствие и релакс. Понижава се раздразнението и напрежението, подобряват се сънят и концентрацията.

Упражнения

Някои учени смятат, че повишаването на телесната температура в резултат на физическите упражнения влияе върху нервните потоци, балансирайки настроението. Мозъкът ни започва да произвежда ендорфини – невротрансмитери, които намаляват болката и стимулират щастието. Ендорфините се отделят при физическо натоварване и след секс, като симптомите на депресия и тревожност значително намаляват.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР