Филми по Чехов

На 29 януари се навършват 162 години от рождението на гениалния руски писател. Киното винаги е обичало Чехов.

eva.bg 29 January 2022

Киното винаги е обичало Чехов. В чест на рождения ден на Антон Павлович ви предлагаме кратък списък с някои от най-добрите екранизации или филмови интерпретации на негови творби.

  1. „Незавършена пиеса за механично пиано“ („Неоконченная пьеса для механического пианино“), 1977 г., реж. Никита Михалков, с Александър Калягин, Олег Табаков, Елена Соловей, Никита Михалков

Най-необикновената екранизация, тъй като режисьорът Михалков заявява, че филмът му представлява „христоматия на Чеховските мотиви“, а не е направен по конкретно произведение. В него ще видите герои, сюжетни линии или дори просто щрихи от много творби на писателя – последната му и незавършена пиеса „Безотцовщина“ („Платонов“), „Иванов“, „Чайка“ и др. Действието се развива в края на зимата – началото на пролетта в провинциално имение, където се събират група дворяни, за да се позабавляват, да поскучаят и да открият, че с тях е свършено.

  1. „Вуйчо Ваньо от 42-ра улица“ (Vanya on 42nd Street), 1994 г., реж. Луи Мал, с Уолъс Шоун, Джордж Гейнс, Джесика Частейн

     Великолепен документално-игрален филм импровизация на големия Луи Мал, в който нюйоркски актьори репетират пиесата на Чехов „Вуйчо Ваньо“ изоставен порутен театър.

  1. „Очи черные“ (1987), реж. Никита Михалков, с Марчело Мастрояни, Елена Сафонова, Изабела Роселини, Инокентий Смоктуновски, Силвана Мангано

Свободната екранизация на Михалков по разказа на Чехов „Дамата с кученцето“ е номинирана за Оскар, Златна палма и БАФТА, а Мастрояни печели наградата за главна мъжка роля на фестивала в Кан през 1987 г. Обикновена история за мъж, който решава да прелъсти една млада и очевидно неопитна жена, отишла на почивка без съпруга си, за да се спаси от скуката и апатията, обсебили душата му.

 

  1. „Чайка“ (TheSeaGull), 1968 г., реж. Сидни Лъмет, с Ванеса Редгрейв, Симон Синьоре, Джеймс Мейсън

По едноименната пиеса на Чехов, която е една от най-поставяните пиеси в световната драматургия въобще. Велик текст за изгубената невинност и баналната жестокост на обществото.

  1. „Зимен сън“ (Winter Sleep), 2013 г., реж. Нури Билге Джейлан, с Халюк Билгинер, Мелиса Сьозен, Демет Акбаг

 Вдъхновен от няколко кратки разказа на Чехов, филмът на големия турски режисьор печели Златна палма в Кан през 2014 г. Бивш актьор управлява провинциален хотел и се опитва да спаси връзката си с жена си.

 

  1. „Малката Лили“ (La Petite Lili), 2003, реж. Клод Милър, с Людвин Сание, Никол Гарсия, Бернар Жираду, Мишел Пиколи

Още една екранизация по „Чайка“ на Чехов. Филмът е номиниран за Златна палма в Кан. Действието се развива във френската провинция, където група млади хора прекарват лятото, а един от тях се влюбва в местно момиче. Години по-късно двамата отново се срещат, този път на снимачна площадка – той е режисьор, а тя – актриса, а бъдещият филм разказва за онова далечно лято.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР