"Young Woman And The Sea", на Брукхаймър, Дисни и Ню Бояна

Вдъхновяващата история на първата жена, преплувала Ламанша и спечелила на Олимпийските игри в Париж

Лилия Или_Ева 02 June 2024

На 31 май след световната премиера в Лос Анджелис и заедно с пускането му по кината в САЩ и Англия сниманият в Ню Бояна филм Young Woman and the Sea беше излъчен ексклузивно пред избрана аудитория и в Киноцентъра. Сред публиката бяха топ шефове на Дисни, представители на българското правителство, най-успешният състезател по плуване в открити води и бивш министър на спорта Петър Стойчев, олимпийската шампионка по стрелба Мария Гроздева и нейният съпруг и треньор Валери Григоров и изпълнителният директор на НФЦ Петър Тодоров.

Young Woman and the Sea е продуциран от Walt Disney Pictures и Jerry Bruckheimer Films. В главната роля на първата преплувала Ламанша жена - американската състезателка по плуване Труди (Гертруд) Едерле е познатата ни от „Междузвездни войни“ Дейзи Ридли. Дейзи е и изпълнителен продуцент на филма.

Както разказа Ярив Лернер – изпълнителен продуцент на Ню Бояна, работата по филма започва през 2015 г., когато Джери Брукхаймър придобива правата върху едноименната книга на Глен Стаут. През 2020 г. Walt Disney Pictures се присъединяват към проекта, сключват договор с Nu Boyana и през май 2022 г. започват снимки в България. Първоначално лентата е замислена за излъчване в стрийминг платформата Disney+, но след тестови прожекции, на които се оказва с един от най-високите рейтинги за филм, продуциран от Брукхаймър (да припомним продуцираните от него:„Флашданс“, „Армагедон“, „Карибските пирати: Проклятието на Черната перла“, „Топ Гън“) е взето решение да бъде излъчена и по кината, както и включена в състезаващите се за Оскар и БАФТА през 2025 г.

Това е най-големият успех на световно ниво на филм, сниман на българска територия. Още по-хубавата новина е, че в него има и голямо българско участие. В различни моменти от историята се включват Петър Стойчев (който да припомним постигна световен рекорд за преплуване на Ламанша и беше първият, преплувал го за по-малко от седем часа) и актьори като Велизар Бинев, Башар Рахал, Димо Алексиев.

Филмът е впечатляваща продукция. Първо, е сниман изключително мащабно и реалистично (Оператор е Оскар Фаура. Както казва режисьорът Йоахим Рьонинг – „Не исках да снимам със син екран! Всичко е документирано в открити води.“) и може да бъде истински усетен и преживян на голям екран. Историята разтърсва и вдъхновява. Труди Едерле не само е първата жена, преплувала 34 км от Ламанша, преодолявайки студената вода, медузи и силна умора в продължение на 14 часа и 34 минути. Тя постига по-кратко време от всеки от петимата мъже, преплували водите между Франция и Англия преди това и поставя рекорд, ненадминат след нея в продължение на 81 години. Този й пробив започва да променя отношението към жените в обществото и след него им е дадена възможност да гласуват. Труди Едерле печели и златен медал и два бронзови на Олимпиадата в Париж през 1924 г. По стечение на обстоятелствата филмът Young Woman and the Sea излиза преди тазгодишната Олимпиада в Париж.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР