Бразилски съкровища

Разходете се в този впечатляващ двуетажен апартамент в Сао Пауло, на площ от 550 кв.м с красива гледка

Калина Константинова 26 June 2024

Снимка: Фернандо Гера

„Молив и лист хартия – това са най-важните инструменти в моята професия. С тях започвам всеки проект. Сядам и в съзнанието ми започва да се оформя историята на хората, които ще живеят на  даденото място, като сценарий. По този начин успявам да наместя частите от пъзела, които създават пространството“, така започва разговорът ни с Фернанда Маркес.

Тя е бразилка, завършила е престижния Факултет по архитектура и урбанизъм на Сао Пауло – FAU USP. Студиото ѝ Fernanda Marques Arquitectura се занимава с архитектура, интериорен и продуктов дизайн. Познато е с изчистения си съвременен стил. Негови проекти са реализирани в Сао Пауло, Ню Йорк, Маями, Лондон, Лисабон… Сред тях има както частни резиденции, така и цели жилищни комплекси и шоуруми на известни марки.

От изработване на някои от мебелите за интериорните си реализации в началото на кариерата си, днес Фернанда е разгърнала творчеството си и създава цялостно обзавеждане, подови и стенни покрития, керамични съдове и аксесоари и дори бижута. Удостоена е с многобройни международни награди като Design Awards, Americas Property Awards, IF Awards, IDA Design, RDI–Retail Design, Acquisition International Awards…

Най-новият ѝ проект ни пренася в Сао Пауло в двуетажен апартамент на площ от 550 кв.м с красива гледка. Вижте го в галерията ни.

„Основното предизвикателство в този проект беше да овладеем голямото пространство, за да има атмосферата на уютен дом.“

„Искахме да го запазим отворено, така че естествената светлина да прониква навсякъде. Липсата на прегради ни позволи да оформим различни зони, всяка със собствено излъчване, които все пак създават усещане за цялост“, споделя арх. Маркес.

Специално е помислено за ефективността на климатизацията поради много високите температури в града почти през цялата година. Голямата височина на тавана е позволила създаването на кръстосана вентилационна система.

Терасата е покрита и предпазва като козирка от пряката слънчева светлина.  Завесите и електрическите щори също предотвратяват прекомерното затопляне на апартамента.

„Това, което ме привлече още в началото, беше арт колекцията на собствениците, в която имаше скулптури на Виктор Брешерет и картини на Емилиану Аугусту Кавалканти. За мен беше чест в мой проект да присъстват толкова важни за бразилското изкуство творци“, допълва архитектката.

За да може произведенията на изкуството да се открояват в пространството, е избрана много светла цветова гама. Подът е покрит с травертин, стените преобладаващо са с бели дървени панели, а по-голяма част от мебелите са с много светла тапицерия.

Друго голямо предизвикателство е представлявала стълбата, която свързва двете нива. Металната структура, вграденото във всяко стъпало осветление и стъкленият парапет са сложни в конструктивно отношение, но създават елегантна визия, вписана умело в пространството.

Домът посреща с импозантна пластика, изобразяваща метална рокля. Скулптурата е чудесно въведение към изпълнения с произведения на изкуството апартамент. В непосредствена близост е и една от най-ценните творби в колекцията – метална женска фигура от Виктор Брешерет, един от първите успешни бразилски модернисти. Италианско-бразилският скулптор (1894–1955) е живял по-голямата част от живота си в Сао Пауло, с изключение на обучението си в Париж в началото на двадесетте години на миналия век.

Работата му е вдъхновена от бразилското народно изкуство, Библията и митологията.

При прехода към терасата е оформена интересна арт композиция – няколкото мраморни бюста са  купувани от собствениците по време на техни пътувания по света. В обзавеждането са включени дизайнерски мебели от бразилски творци – Фернандо Акаска, Жадер Алмейда, Лука Речия, както и на Симон Кост и Джонатан Адлър. Цветовете са изключително пестеливи. Но не липсват и изненадващи акценти като яркочервените шкафове в кухнята. По-тъмни нюанси са използвани и за обособяване на даден кът или за рамкиране на прехода между отделните зони. 

На второто ниво се намират спалните, баните и работният кът. Впечатляващо решение е сгъващото се пано, което отваря и затваря гледката към първото ниво.
В дома е създадена спокойна атмосфера, в която възможността за съзерцание и почивка е водеща.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР