Вечеря на свещи с д-р Георги Стаменов

"В бутилка или от чешмата, водата утолява жаждата", казава д-р Георги Стаменов, с помощта на когото много семейства са се сдобили с така чаканото дете

Ваня Шекерова 05 February 2020

Снимка: Светослав Караджов

Казват, че с помощта на д-р Георги Стаменов се сдобиват с дете жени, които в други клиники за асистирана репродукция не са успели. В неговата „Надежда“, впрочем наречена така на името на съпругата му, се чака с месеци за шанс именно той и неговият екип да поемат лечението на безплодие, за да сбъднат мечта за бебе.

Жените му вярват, боготворят го. Затова решихме да научим повече за един от най-желаните мъже в България, канейки го на вечеря на свещи в новия ресторант на шеф Дани Спартак „Добра година“ - според градската мълва, храната и атмосферата там са превъзходни.

Д-р Стаменов се появява в костюм с папийонка, оценявам това, че се е облякъл адекватно за събитието. Иначе прилича на непослушно момче с непокорна, леко прошарена коса, макар да отглежда брада. Ухае на непознат за мен парфюм, отбелязвам си наум да го попитам какъв е. Чак в края на изключително интересния ни разговор го питам как се определя самият той, но предлагам отговора му сега: „Човек, когото може да срещнете в трамвая или на велосипед по пътя към и от клиника „Надежда“. Който чака на светофара и може да помолите за огънче или за левче, ако парите не ви стигат. Който дори би се върнал, за да пусне в шапката на уличен музикант щедра лепта, ако той е докоснал сърцето му“. За да разберете с кого ви предстои да се запознаете отблизо извън клиниката му, в която е акушер-гинеколог с най-добри резултати в асистираната репродукция.  

Д-р Стаменов, мисля, че сте един от малкото мъже, които знаят какво искат жените. Права ли съм?

Абсолютно, защото жените са 99% от моя живот и от моето време. Заобиколен съм от жени и вкъщи, колкото и малко да съм там, работя само с жени и между жени. И наистина май повече разбирам какво искат жените, отколкото какво иска един мъж.

Не обичам статистиката. Рядко я ползвам. Когато някой ме попита какъв процент ми давате, отговарям, че процентите са за 1000 човека, а аз ще се боря за вас на 100%.
Та какво искат жените според вас?

Сигурност, обич, топлина. Сервирам ви кратката версия.

Предимство или недостатък в днешния разговор е това, че не съм ваша пациентка?

Не общувам само с пациентки. Имам приятелки, наистина близки на сърцето ми, но не деля хората на пациенти и други. Просто работата ми е моята вселена. Там изучавам жената в цялата й всеобхватност, за мен тя не е само медицински обект. Така че се радвам да се срещна с вас.

Кодирано ли е някъде в детството ви това, което правите сега? Макар и в някакво неясно желание, мечта, посока...

Нямам лекари в семейството. Като малък първо исках да стана шофьор на боклукчийски камион. После минах през полицай и археолог, откривател. Баща ми беше инженер. Майка ми също. Може би в голяма степен тя помогна да се насоча към медицината. В ранния пубертет бях на вълна научна работа, което и до ден днешен ми е тръпка. Та мама каза, че е хубаво, тъй като бях зубрач, но защо тя да не е в сферата на медицината.

Прекъсваме, защото идва шеф Дани Спартак да презентира менюто на ресторанта си. Молим го да ни препоръча първо някакви предястия, съвместими с вино. Д-р Стаменов настоява аз да поръчам първа – Дани Спартак ми предлага яйца върху вестник и леко се смущава от въпроса ми дали вестникът е днешен. Върху яйцата има гризина, намазана с крема сирене и хайвер, а някъде около тях – парченца манатарки и целина. Начинът да разбера, че събеседникът ми е вегетарианец, е желанието му Дани Спартак да го изненада с нещо безмесно, но да върви с чаша червено вино.

От раз ли влязохте медицина?

Да, после служих две години в казармата, аз съм от последния набор. В курса ми имаше симпатични колеги, много от тях сега са известни имена.

Бяхте ли популярен сред момичетата?

Никога! Бях зубър, а не от лошите момчета, които се харесват. Бях ужасно стеснителен. Мен учителите ме харесваха, не момичетата. Но не това ме направи акушер-гинеколог. За мен това е прекрасна професия, а винаги ме е вълнувало най-много чудото на живота. Как се заражда. Дори не ме интересува точно как угасва. Исках да видя как започва.

За сметка на това сега жените ви обожават! А запазил ли сте способността да се изчервявате?

Толкова много неща съм видял в живота си дотук, че едва ли нещо би ме накарало да се изчервя. Може би единствено от срам... не от стеснителност.

На кого или какво сте благодарен за това, че децата ви са направени вкъщи, а не в лаборатория?

Аз не правя разлика между едните и другите. Всички са създадени от любовта, ние сме само посредници. Вие правите ли разлика между водата от чешмата и тази от бутилка? Бутилираната може да ви се струва по-добра, но е вода и в двата случая утолява жаждата.

следваща страница »
5 КОМЕНТАРА
5
Дани
08 February 2020, 21:56

Прекрасно интервю с още по-прекрасен събеседник! Като негови пациенти,в натоварения му график,ни е трудно да го опознаем и да говорим на теми,различни от инвитро процедурите. Това интервю ни дава възможност да надникнем в личното му пространство и да разберем,че освен неверояен лекар, д-р Стаменов е и невероятен човек!
След 7 годишна борба за дете, със супругът ми най-сетне очакваме появата на нашия син и дължим това на д-р Стаменов и екипа на МБАЛ “Надежда”- хора сбъдващи най-ценните мечти!

4
Сдф
06 February 2020, 12:32

Поздравления за обаятелния събеседник.Интервюто до последниат ред е вълнуващо и позволява да се докоснеш до един истински стойностен Човек, избрал нелека професия.

3
Ива
05 February 2020, 16:04

Браво! Уникална статия за необикновения човек и сърцат лекар и мъж д-р Стаменов!
От личен опит като негов пациент мога само да кажа и сега както всеки път: поклон!
Благодарение на него и екипите в “Надежда” днес гушкам 20 годин изстрадания и измечтан мой син. Само за 3 години успяхме да сбъднем чудото живот именно защото безпрекословно му се доверих и получих подкрепата и вярата от които имах нужда.
Ключовите необходимости за успех в борбата за дете, наред с професионализма и сърцатостта, разбирането и зачитане на личността на жената.
Благодаря!

2
AVA
05 February 2020, 12:44

Честно казано не бях запозната с тази личност до момента, но прочетох интервюто с любопитство и на един дъх. Поздравления за избора на такъв интересен събеседник.

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР