Кои храни са най-богати на витамин С

24 June 2024

Витамин С (аскорбинова киселина) е основен витамин, необходим за растежа и възстановяването на тъканите в тялото. Той също така действа като антиоксидант, помагайки да се защитят клетките от увреждане. Ето някои от най-богатите на витамин С храни:

Плодове

Киви: Един среден плод съдържа около 71 мг витамин С.

Ягоди: Една чаша нарязани ягоди съдържа около 98 мг витамин С.

Папая: Една чаша нарязана папая съдържа около 88 мг витамин С.

Ананас: Една чаша нарязан ананас съдържа около 79 мг витамин С.

Портокали: Един среден портокал съдържа около 70 мг витамин С.

Грейпфрут: Половин грейпфрут съдържа около 38 мг витамин С.

Манго: Един среден плод съдържа около 60 мг витамин С.

Гуава: Един плод съдържа около 228 мг витамин С, което го прави един от най-богатите източници.

Зеленчуци

Червени чушки: Една чаша нарязани червени чушки съдържа около 190 мг витамин С.

Зелени чушки: Една чаша нарязани зелени чушки съдържа около 120 мг витамин С.

Броколи: Една чаша варени броколи съдържа около 101 мг витамин С.

Брюкселско зеле: Една чаша варено брюкселско зеле съдържа около 96 мг витамин С.

Карфиол: Една чаша нарязан суров карфиол съдържа около 48 мг витамин С.

Кейл: Една чаша нарязан суров кейл съдържа около 80 мг витамин С.

Спанак: Една чаша суров спанак съдържа около 8.4 мг витамин С, но когато е сварен, количеството нараства значително.

 Други източници

Черен касис: Една чаша съдържа около 200 мг витамин С.

Ацерола (Барбадоска череша): Една чаша съдържа между 1300 и 2700 мг витамин С, което я прави изключително богата на този витамин.

Лимони и лайм: Един лимон или лайм съдържа около 30-40 мг витамин С.

Консумирането на тези плодове и зеленчуци ще ви помогне да задоволите дневната си нужда от витамин С, която за възрастни е около 65-90 мг на ден, според препоръките на здравните институции. Включването на разнообразие от тези храни в диетата ви ще осигури необходимия прием на витамин С и ще подпомогне общото ви здраве.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР