Кейк с череши

Изобилие от плодове - цветни, дъхави, красиви... А черешите - едни такива смугли, лъскави, пълни със сладост...

Мануела Панайотова 30 юни 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Днес ви предлагам една идея за летен кейк с череши и тъмен шоколад. Изключителна комбинация и превъзходен вкус - черешите освобождават сока си, придават мекота и сочност, а в допълнение с елегантността на шоколада - истинска любов от първа хапка.

Използвах 450 г череши, 160 г брашно, 50 г какао, 120 г вода, 3 яйца, 120 г захар, 120 мл олио (слъчогледово, от гроздови семки или плодов зехтин), 8 г бакпулвер, щипка сол.

Как го направих: Почистих черешите и отстраних костилките. Загрях водата и залях какаото, разбърках докато се получи шоколадов крем. Разбих яйцата със захар и добавих олио. Включих шоколадовия крем, разбърках добре и накрая добавих пресятото с бакпулвер брашно. Отново разбърках, докато сместа стана еднородна и гладка. Размесих с почистените череши. Изсипах в кексова форма, предварително намаслена и поръсена с брашно. Изпекох на 180 С за около 50 минути или докато клечка за тест излезе суха.

Освободих от формата, изчаках да изстине напълно и го поднесох поръсен с пудра захар и пудра от боровинки, но може да се поднесе покрит с какао.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР