Какво е уелнес гардероб?

Новата концепция за „уелнес гардероб“ е предназначена да подобри емоционалното ни здраве и да повиши самочувствието ни.

16 November 2023

Независимо дали го осъзнаваме или не, когато отваряме гардероба с дрехи, реагираме доста емоционално. Радваме се да видим коктейлната рокля, закупена преди няколко дни, дразним се при вида на джинси, в които се чувстваме пълни. Пуловер, плетен от вече починалата ни баба причинява тъга, а луксозното неносено палто, купено за прилична сума, може да ни накара да се почувстваме виновни. Достатъчно е само да погледнем нещата в гардероба си, за да изпитаме цялата гама от емоции.

Стилистите, които подхождат психологически, търсят решение на въпроса как да направим гардероба си „щастлив“.

„Гардеробът е пространство, където можете да почувствате своята уязвимост“, казва Анмари О’Конър, ирландска блогърка, авторка в авторитетни издания в Ирландия, радиоводещ и коуч, който помага на клиентите си да преценят емоционалния баланс в съдържанието на гардероба си.

"Обикновено гардеробът се намира в най-интимната стая на дома - спалнята, а съдържанието му предизвиква много спомени“ – казва тя. - Много жени започват деня си с ненужна агония - гледайки дрехи, които предизвикват негативни емоции, които могат да повлияят на настроението им през целия ден.“

Уелнес гардеробът е сравнително нова концепция в индустрията на стила. Неговите принципи са доста прости, но резултатите от „прочистването“ може да доведат до положителни трансформации. Една жена може да има рокля на видно място, в която някога се е чувствала невероятно секси или е усещала силата си. Тя се надява един ден да преживее отново тези емоции. Друга, отваряща вратите на гардероба си, всеки път поглежда към неща, които не може да носи, защото е напълняла, но мисли, че може да отслабне и това вече я натоварва. Има много причини, поради които не можем да се сбогуваме с определени неща.

„Съхраняваме неща, които ни напомнят за родителите ни, приятелите ни или за това кои сме били, преди животът ни да се е променил коренно, казва проф. Каролин Мейер, когнитивен психолог и автор на книгата „Психология на модата“. - Същността на облеклото в този момент не е свързана с неговите качества или функции, а с асоциации. На кого или на какво всъщност ви напомня дрехата? Цял набор от емоции образуват специална връзка. Това се случва дори с малките деца.

От гледна точка на психологията, механизмът работи така: блузата напомня за майка ви, така че чувствате, че трябва да я запазите. Няма нищо лошо да бъдете емоционално привързани към определена дреха, но ако негативните емоции надделяват при вида й, помислете - необходимо ли е да я съхранявате там, където можете да се натъкнете на нея всеки ден?

Хората с клинична депресия обикновено не се интересуват от външния си вид, продължава Майер. - Но тъгата, чувството на умора, може да бъде свързано и с това, което е в гардероба ни, то се изостря от носенето на дрехи, които ни разстройват. Това, което носим, ​​е важна част от нашата идентичност, така че дрехите могат да бъдат символи на надежда или отчаяние.“

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР