Аюрведа гид за зимата

Люба Вангелова 27 December 2023

Снимка: unsplash

Според аюрведа всички ние се раждаме с определена психосоматична конституция и това означава, че нашият характер, личност, способности, силни и слаби страни са пряко свързани с начина, по който тялото ни изглежда и работи. И ако се променяме с възрастта и според сезона, трябва да го правим в баланс и хармония.

През зимата по-лесно се отдаваме на дълбок размисъл, релаксация и медитация. Сякаш тъмната ѝ мрачна страна приспива суматохата в края на годината и ни потапя в мечти за следващата. Спокойната зимна природа понякога може да изглежда депресираща, да отнеме от вдъхновението ни, да провокира тревожност. Всеки сезон обаче има силата и да отслаби, и да засили чувството ни за цялостно благополучие.

Балансът на прехода

Аюрведа ни учи, че подобното увеличава подобното, а противоположностите се балансират взаимно. Следователно едно и също зимно преживяване може да повлияе на двама различни човека по напълно различни начини, в зависимост от вътрешната им природа.

Всеки сезон има уникална конфигурация от качества, които могат или да успокоят, или да провокират природата ни. Ето защо някои се радват на летните горещини, докато други ги мразят, някои могат да играят в снега цяла зима, докато други предпочитат да се отдадат на летаргичното си настроение. Без значение каква е нашата основна доша (индивидуалният телесен тип), климатът има ключова роля за цялостното ни усещане за баланс и благополучие.
Затова сезонната рутина е толкова важна и толкова полезна.

Адаптирането на диетата и начина на живот, така че да се приспособим по-добре към променящия се сезон, помага за намаляването до минимум на риска от сезонни дисбаланси. Но дори и да се появят, отново същата стратегия ще върне тялото ни към естественото му състояние на баланс.

Аюрведа признава зимата като Кафа сезон със силни Вата нюанси. За централноевропейския регион сезонът на Вата продължава до средата на януари, след което започва мразовитият сезон на Кафа – студено облачно време с усещане за тежест и влажност (обикновено под формата на дъжд или сняг), тишина и забавеност, което кара много животни да спят зимен сън. Всички тези качества са характерни за Кафа доша. Затова зимата се счита предимно за сезона на Кафа.

Нека огънят гори

Сезонът, когато храносмилателният „огън“ е най-силен, е зимата. Тоест тялото се нуждае от повече „гориво“, за да остане топло и здраво през студените месеци. В ролята на гориво например влиза по-питателната диета – една от причините да хапваме повече, когато е студено. През зимата храната ни трябва да служи основно към поддържане на Кафа и съхраняване баланса на Вата.

Мнозина слушат тялото си и променят хранителните си навици съвсем естествено. Накратко това означава консумирането на топли, варени, леко мазни, добре подправени храни и поддържане на баланс между шестте вкуса. Сезонът е за кореноплодните зеленчуци и лютите подправки. Пиенето на чай, варен в продължение на пет минути с половин чаена лъжичка сух джинджифил, канела и карамфил, поддържа топлината на тялото и чисти дихателните пътища. Чай от кимион, кориандър и копър (CCF) подпомага доброто храносмилане и може да се приема след хранене или в малки количества през целия ден.

Здравият сън също е гарантиран от топла напитка – малка чаша горещо мляко (може да се разреди с вода) с щипка куркума или сушен джинджифил и индийско орехче преди лягане. Все пак е допустимо вечер да се поглезим и с чаша червено сухо вино.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР