Том Паркър-Боулс - всичко за майка ми (но не по Алмодовар)

Той e британският шеф Манчев. Няма човек на Острова, който да не разпознава лицето му, защото то е навсякъде. Поне там, където има храна и където се говори за храна.

Мая Вуковска-Вучето 20 December 2022

Снимка: getty images/guliver

През последното десетилетие Том Паркър-Боулс стои здраво стъпил и с двата крака в шоубизнеса на звездните готвачи, вихрейки се в ролята на колумнист в любимата на нацията кулинарна рубрика на неделния The Mail, както и на критик за други престижни издания като GQ, Food Editor и Esquire. Автор е на седем готварски книги (една от които е издадена и на български език – „Най-добрата улична храна: Пътеводител с рецепти от цял свят“ (2015), изд. „Вакон“), както и съдия и водещ в няколко телевизионни шоупрограми за готвене.

Изобщо, ако ще му лепите етикети, наречете го „ултимативният гурман“, защото той е човек, който обича храната и не се страхува да я използва. Може би заради тази негова заразяваща, попиваща всичко негативно, вдъхновяваща joie de vivre, пардон, joie de manger (радост от храната, фр.), феновете му понякога забравят, че той е син на повишената наскоро в кралица-консорт Камила Паркър-Боулс. Просто защото мама по никакъв начин не е допринесла за голямата му популярност, нито пък някога е била част от трудовата му характеристика. А частта, която заема в житейската му такава, той се старае да пази ревниво за себе си, в детските си спомени и в книгите с домашни рецепти.

Камила – жената, която се смя най-добре, понеже се смя последна

Знам, знам, всички сме гледали „Короната“, а тези, които не бяха гледали хитовия сериал на Netflix преди кончината на кралица Елизабет II, се втурнаха да наваксват, защото, колкото и злокобно да звучи, смъртта прави някои неизвестни хора известни, а известните – още по-известни. Въпреки че създателите на сериала показаха образа на Камила Боулс в естествени, човешки краски, а не като „лошия във филма“, много от зрителите, които по презумпция са и заклети фенове на принцеса Даяна, така и не успяха да променят мнението, което още преди три десетилетия си създадоха за нея като за подмолна мъжекрадла, която съсипа не само едно семейство, но едва ли не и най-могъщата монархия в света.

Истината обаче е, че никой няма право да вини Камила за случилите се в миналото с лавинообразна скорост нещастия в кралското семейство. Просто защото никой не може да вини някого, че е бил и е останал първата и единствена любов в живота на друг човек.

Камила Шанд, дъщеря на офицер от Кралската армия, и принц Чарлз се запознават през 1970 г. по време на поло мач в Уиндзорския кралски парк. Бързо установяват, че освен любовта към полото и сходното, неразбрано от мнозина чувство за хумор, ги свързва и нещо друго. „Знаеш ли – казва му веднъж Камила, – прабаба ми е била любовница на прапрадядо ти. Това май ни прави нещо като роднини.“ Младата им любов обаче е прекъсната в зародиш, когато Чарлз трябва да отслужи осем месеца в редиците на Кралските военноморски сили. Изглежда, това се е сторило страшно много време за изоставената „на брега“ любима, защото скоро след заминаването му тя се сгодява за другиго. На 4 юли 1973 г. Камила Шанд става госпожа Паркър-Боулс, след като се омъжва за седем години по-възрастния от нея кавалерийски офицер Андрю Паркър-Боулс. От брака им се раждат две деца – Том и Лаура.

Превъртаме лентата 13 години напред, когато Чарлз и Камила съвсем спонтанно подновяват връзката си, доказвайки за кой ли път от Адам и Ева насам, че старата любов ръжда не хваща. Младата съпруга на Чарлз, Даяна, не е чак толкова наивна и неориентирана, за каквато я мислят, и усеща, че нещо нередно се случва под носа ѝ. Ще минат още десет години обаче, преди да гръмне скандалът, станал известен като „Камилагейт“. През януари 1993 г. австралийско списание и германски таблоид ще са първите медии, които публикуват стенограма на тайно записан разговор между Чарлз и любовницата му през ’89-а. От кумова срама британските таблоиди публикуват цензурирана версия на изтеклия запис.

1995. Вододелна година. В самото ѝ начало Камила и Андрю оповестяват решението си да се разведат, а в края ѝ Мартин Башир прави скандално интервю с принцеса Даяна, в което тя заявява, че в брака им с Чарлз винаги са били трима. Въпреки че от години безразличието и неприязънта спят помежду им в брачното ложе, разводът между Чарлз и Даяна става факт чак през ’96-а.

Година по-късно принцесата на Уелс е мъртва.

35 години след като се влюбват, на 8 април 2005 г., Чарлз и Камила сключват граждански брак. Церемонията не е уважена от кралицата, но после Нейно Величество благоволява да се появи за официалния портрет, на който от страната на булката присъстват само трима души – баща ѝ майор Брус Шанд и децата ѝ Пол и Лаура.

Според протокола покойната Даяна запазва титлата си принцеса на Уелс, така че за Камила остава по-скромната такава – херцогиня на Корнуол. Но картите се пренаредиха за пореден път на 8 септември т.г., когато кралицата потегли по пътя към отвъдното, а Камила Паркър-Боулс стана кралица-консорт – третата особа с такава титла от 16. век насам. Остава обаче въпросът какво парче от кралската баница ще получат децата ѝ от първия брак. Засега дори експертите по кралски церемониал мълчат по въпроса.

Отвъд комплицираните взаимоотношения, медийния и обществен интерес, монархическите главоблъсканици и телевизионната слава нещата в семейство Паркър-Боулс си вървят (почти) нормално, като във всяко друго семейство. Както е било открай време.



Роден с лъжица в устата… но не точно сребърна

За разлика от по-малката си сестра Лаура, която се крие от светлините на прожекторите, Том обича вниманието. Почти колкото обича да яде. Всъщност толкова обича и двете, че често яде пред камерите. Като в онова видео отпреди година и половина, когато приема предизвикателството да изяде буквално цяло прасе – от копитата до зурлата, и го прави.

Том е роден на 18 декември 1974 г. в Лондон, но със сестра му израстват в провинцията, в Северен Уилтшир. Висшето си образование получава в престижните колежи „Итън“ и оксфордския „Уорчестър“. Академизмът обаче не го влече, признава, че няма търпение да приключи с ученето, за да се отдаде на нещата, които най-много обича да прави,  а именно да яде и да пише. Намерението му е да съчетае двете занимания и да ги превърне в своя професия. Но докато си спечели име на кулинарен критик и писател, ще мине известно време.

Краят на 90-те са особено бурен период за младежа. „Бях много див и купонясвах яко – спомня си Том. – Затова не един и два пъти се случваше да ме уволнят.“ С това завоалирано изказване намеква за онзи неприятен епизод, станал достояние на пресата, когато е хванат да шмърка кокаин на парти по време на филмовия фестивал в Кан през 1999 г., и заради който не само вдига кръвното на принц Чарлз (по онова време все още само негов кръстник), но и изхвърча от тогавашната си работа.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР