Фаберже - в началото бе яйцето

Краси Генова 26 February 2022

Снимка: музей Victoria & Albert, Лондон

Наследник на френски протестанти, Петер Карл Фаберже, който създава за руските императори ювелирни съкровища във формата на яйце, умира от сърдечен удар през 1920-а в Лозана. Казват, че сърцето му не издържало, след като семейството му трябвало да бяга в Швейцария, за да се спаси от болшевишката революция, която сложила край на царския му бизнес.

Колекция с най-ценните притежания на кралица Елизабет II, както и експонати, предоставени от музея „Фаберже“ в Санкт Петербург и Ермитажа в Москва, събуждат копнежа по лукса в изложбата „Фаберже – от романтика към революция“. Лондонският музей „Виктория и Албърт“ е домакин на буквално безценната експозиция до 8 май 2022-ра.

ВЕЛИКОЛЕПНАТА СЕДМОРКА

Златната кокошка

Родоначалникът на фамилията Фаберже – Гюстав (първият вдясно), отваря вратите на първата работилница за бижута в Санкт Петербург през 1842 г.

През 1885 г. руският император Александър III се вижда в чудо в опит да намери оригинален подарък за съпругата си, императрица Мария Фьодоровна. На Великден я изненадва с красиво яйце с диаманти, в което е скрита златна кокошчица. Височайшата съпруга е впечатлена, а ефектът, който предизвиква яйцето „Фаберже“, дава началото на една имперска традиция – диамантени подаръци във формата на яйца. Аристократичния ритуал наследява и техният син цар Николай II. Той обаче надгражда традицията, като за всеки Великден поръчва на Фаберже два подаръка – един за съпругата си и един за майка си. И така до избухването на революцията и разстрела на царя и семейството му.

Запазен знак

Височайшите особи със синя кръв разпознават в творенията на Фаберже партньор в романтичните си послания. Така например прочутата любовница на крал Едуард – Алис Кепъл (прабаба на Камила Паркър-Боулс по майчина линия), му подарява табакера с инкрустирана с диаманти змия, която е захапала опашката си – символ на вечната любов.



Никога не казвай никога

През 1983-та копие на имперско яйце на Фаберже се оказва главен герой във филма за приключенията на 007 – Octopussy. Филмовата история разказва за опасната мисия на Джеймс Бонд, който трябва да открие безценното съкровище след смъртта на предшественика си – агент 009.

„Спасителят“ Сталин

Болшевиките нямат никакво отношение към ювелирното изкуство и яйцата на Фаберже са забравени до 1927-а, когато Сталин вижда в тях добра възможност да финансира властта си. Отначало смята да ги претопи, за да използва материала им. После все пак решава да ги продаде, но неподозирайки истинската им стойност и в бързината да получи парите веднага, определя срамно ниски цени. И досега, макар и с щипка ирония, го наричат „спасителя на Фаберже“.



Семпло по американски

Американски търговец на скрап купува златно украшение за 14 хиляди долара от битпазар. Мисли да направи бързи пари, като го даде за претопяване, но не намира купувач, тъй като е надценил стойността на златото и инкрустираните в него скъпоценни камъни. Няколко години по-късно от Гугъл разбира, че притежава „Фаберже“, и го продава на търг за 33 милиона долара. Това е едно от яйцата, подарени от Александър III на съпругата му Мария Фьодоровна за Великден през 1887 г. Имперското яйце сега е част от колекцията на семейството на актьора Арми Хамър, обвинен в канибализъм и сексуални престъпления.

Колекционерката

Най-големият колекционер на „Фабреже“ е британското кралско семейство. Кралица Елизабет II получава съкровищата от своята баба – кралица Мери, и през годините увеличава колекцията с над 100 творения на маестро Фаберже. Между тях фигури на животни, тиари и традиционните диамантени яйца. Според изследователите на наследството на Фаберже през живота си той сътворява 200 000 шедьовъра. Истината е, че не е направил нито един от тях със собствените си ръце, а само скицирал фигурата и проследявал процеса на изработката от екипа на бижутерското си ателие, в което чиракували и двамата му по-големи синове.



За честта на фамилията

След революцията историята на бижутерската фамилия е белязана от доста падения. Фирмата е продавана няколко пъти, като Фаберже става име дори на почистващ препарат за тоалетни, на шампоан и одеколон. Последната компания, която купува дялове на Фаберже, е Pallinghurst Resources, която прави опит да върне славата им като производител на луксозни бижута и аксесоари. С помощта на две от правнучките на фамилията – Сара и Татяна, мечтата на Петер Карл преживява ренесанс. И въпреки че не създават императорски яйца, от ювелирната марка продават на сайта си бижута с цени от 8 хиляди до 600 хиляди долара.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР