Грешките, които правим, когато си взимаме душ

eva.bg 21 August 2022

Замисляме ли се как се къпем? През лятото го правим всеки ден, често и по два пъти на ден. И все пак има няколко неща, които май все още правим погрешно, нека да ги набележим и да се погрижим за тялото, кожата и косата си.

Душ само сутрин

Няма едно най-добро време от деня за взимане на душ, всичко до голяма степен зависи от вашия график и лични предпочитания. Сутрешният душ може да ви помогне да се почувствате по-бодри. Не пренебрегвайте обаче потенциалните ползи от къпането преди лягане. От една страна, 10-минутен топъл душ един до два часа преди лягане помага да заспим по-бързо. Тъй като тялото ни се охлажда след топлината на душа, това стимулира спокойния сън. Друг потенциален плюс на вечерния душ: ако страдате от алергии, къпането преди лягане ще отмие праха от косата и кожата ви.

Неподходяща температура

Много студените душове не са най-добрите. Те вероятно ще ви събудят, но няма да ви помогнат да се отпуснете. От друга страна, горещият душ също не е за препоръчване. Топлата вода кара тялото ни да губи естествената си мазнина, оставяйки кожата суха и сърбяща. Изберете комфортна температура, хладък душ, така ще защитите кожата си, а и косата, защото хладката вода е по-щадяща за космените фоликули.

Прекалено дълго

Стоенето под топла струя вода може да ви накара да се почувствате добре, но престоят там твърде дълго може да подейства пагубно за кожата ви. Точно както при горещата вода, по-продължителният душ кара кожата да губи повече от естествената си мазнина и следователно влага. Ако забележите, че имате проблеми със сухата кожа, намалете времето за душ до 5-10 минути.

Пуф или гъба

Пуфовете за баня са чудесен начин да сведете до минимум използването на душ гела. С по-малко продукт получавате много пяна и можете да насапунисате цялото си тяло. Те обаче могат да действат като развъдник за бактерии и да раздразнят чувствителната или суха кожа. Дерматолози препоръчват сапунисване на тялото с ръце.

Сапунисване преди шампоана

За да предотвратите акне и кожни раздразнения, се придържайте към правилната последователност: нанасяте шампоан, изплаквате го; нанасяте балсам, измивате тялото си и след това изплаквате балсама и тялото си едновременно. Следването на този ред под душа гарантира премахването на балсама и остатъците от шампоана от кожата ви. Колкото до епилацията със самобръсначка, ако я оставите за накрая, космите ви ще бъдат по-меки от топлината, водата и парата и съответно по-лесни за премахване.

Заради пандемията малко прекалихме с начина, по който почистваме и дезинфекцираме всичко, включително себе си. Знайте, че обикновеният сапун и вода също вършат работа. Няма причина да посягате към нещо по-агресивно. Мек, богат на липиди продукт е по-добър за здравето на кожата – при различни температури на душа и време за изплакване.

Енергично масажиране на скалпа

Когато миете косата си по време на душ или вана, как масажирате скалпа си? Има два начина, по които у дома можете да се измиете като във фризьорския салон – избягвайте да използвате ноктите си и използвайте мек, нежен почистващ препарат за коса. Доброто почистване на скалпа е безкрайно освежаващо, особено сега, през по-горещите месеци. Може да ви се иска да миете косата си по-често, но това не е решение. Решението е деликатният масаж на скалпа всеки път, когато миете косата си. Използвайте върховете на пръстите си, за да направите пяна.

Неправилно подсушаване

Потупвайте кожата си с кърпа, вместо да търкате енергично. Триенето може да предизвика дразнене и сърбеж. Потупването също оставя малко вода върху кожата, която трябва да се запечата с овлажнител след всеки душ. Но не забравяйте да подсушите определени зони: областите на кожните гънки между пръстите на краката, в областта на слабините и под мишниците, за да предотвратите риск от обрив и инфекция.

Подсушаването на косата също не трябва да е под формата на интензивно търкане, а само попиване на мокрите краища и нежно по дължина. Да, по-бавно е, но така косата не се наранява.

Моментът с нанасянето на овлажнител

Нанесете овлажнител веднага, в рамките на 2-3 минути след душ, вместо да чакате кожата ви да е напълно суха. Това помага да се създаде бариера за предотвратяване на трансепидермалната загуба на вода, кожата се поддържа плътна. Дерматолози препоръчват продукти без аромати. При суха кожа опитайте овлажняващ крем вместо лосион. Търсете съдържащите се вещества керамид или алфа-хидрокси киселина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР