Вълшебната сауна и митовете за нея

Люба Вангелова 02 July 2022

Снимка: pexel

Макар и сауната да не е част от културата на нашия народ, през последните близо две десетилетия тя се превърна в толкова обичайна грижа за тялото, колкото е и масажът например.

Кои са митовете за сауната?

Мит 1: Колкото по-висока е температурата в сауната и колкото по-дълъг е престоят в нея, толкова е по-полезно.
В сауната не трябва да се ръководим от принципа: „Колкото повече, толкова по-добре“. На практика съществува риск от прегряване на организма и пренатоварване на сърдечносъдовата система. Повишава се рискът от хипертонична криза, инфаркт или инсулт. Освен това съществува опасност от образуването на тромби, особено при варикозна болест (всъщност при разширени вени високата температура е силно противопоказана). Затова пребиваването в загрята сауна трябва да трае до момента, в който усещането остава приятно и не се налага да го превъзмогвате.

Мит 2: „Мраморната кожа“ след парната баня е признак за добро състояние на съдовете.
С определението „мраморна“ се описва кожата, върху която се появяват петна, подобни на рисунъка на мрамора. Те могат да бъдат бели и червени. Под въздействието на високата температура капилярите се разширяват, за да може бързо да отделят топлината. От типа и състоянието на кожата, от това колко близо до повърхността се намира мрежата от капиляри, зависи и неравномерното им разширяване, появява се разликата в цвета на кожата. В това няма нищо притеснително, явлението зависи от индивидуалните особености на организма. Но ако „мраморният“ ефект не отминава дълго време, е препоръчителна консултацията със специалист.

Мит 3: Охлаждането в басейна е необходимо след излизането от парната баня и сауната.
Да, може да се охладите по този начин – финландците след напарването скачат в близкото езеро, а във Финландия това не е никак трудно, все пак там има близо 60 000 езера. Охлаждането след парна баня и сауна има определени функции. Те са елемент на закаляване и добра тренировка на съдовете, начин бързо да се балансира температурата на тялото. Басейнът или обтриването на тялото след сауна е ефективен начин за такова охлаждане. Но подобни резки смени на температурата не са полезни за всички, тъй като повишават напрежението върху сърдечносъдовата система. При потапяне в хладка вода се повишава артериалното налягане. Затова начинът на охлаждане трябва да бъде избран спрямо състоянието на организма и индивидуалните усещания. Рязкото охлаждане на неподготвен организъм крие риск от хипертонична криза. Така че за някои бързото обливане с хладък душ е по-добрият вариант.

Мит 4: Сексът в парната баня или в сауната е суперидея.
Топлата атмосфера действително предразполага към интимност. Но за организма това може да се превърне в истинско изпитание. Високата температура винаги е в тежест на сърдечносъдовата система, а по време на интимна близост това напрежение нараства в пъти, което се отразява на кръвното налягане. Никак не се препоръчват интимните игри в сауна или в парна баня – рискът от сърдечен пристъп е голям.

Мит 5: Парната баня – идеален начин за отслабване.
Повечето хора свързват сауната и парната баня с релаксиране, и детокс. Това е почти идеалното място, където да успокоите мислите си, да се отпуснете, да приведете тялото и душата си в състояние на покой и хармония. Освен това посещението в сауна и в парна баня е почти равносилно на посещение при козметик. Влажният въздух и жегата подобряват работата на мастните жлези, отварят порите, правят кожата по-мека и я овлажняват. Под действието на парата се ускоряват окислителните процеси в организма, вследствие на което се извеждат токсините от клетките. В това се крие тонизиращият ефект на парната баня, но да отслабнете само от посещението в нея – едва ли ще се получи. В комбинация с редовни тренировки обаче може да постигнете отлични резултати.

Мит 6: Сауната помага за укрепването на имунитета.
Безусловно е така, но само при редовни посещения и грамотен подход. Непривикналият организъм, напротив, може да отслабне имунно, особено ако прекалите с разликата в температурата по време на охлаждането. Но като цяло редовното и при спазване на правилата посещение на парна баня и сауна наистина оказва положително влияние върху организма. Отдавна са известни лечебните и оздравителните свойства на ефирните и ароматни масла, които неслучайно съпровождат ритуалите в сауната и в парната баня. Например детоксикиращ ефект имат маслата от лимон, хвойна и от сандалово масло. За снемане на напрежението помагат ефирно масло от розмарин, от китайски лимон и мента. Състоянието на кожата подобряват екстракт от лавандула, лайка и облепиха, съдържащи се в състава на маслата.

Мит 7: Сауната и парната баня – верен помощник на младостта и красотата.
Информацията, доказваща положителното въздействие на сауната върху красотата, е доста: към нея се отнася и извеждането на токсините от клетките, и ексфолирането на повърхностния слой на кожата, както и почистващият и овлажняващ ефект. Верни помощници за това действие са и козметичните продукти като пилинги и маски. Ако те се използват в междинните периоди между посещенията в сауна и парна баня, сами по себе си подпомагат ефекта на детоксикиране и на ексфолиране на епидермиса. А маските е най-добре да се нанасят след сауна, върху почистена кожа, докато порите са отворени и готови да абсорбират активните вещества в състава им. Финал на процедурите в сауната и парната баня най-добре поставят овлажняващите масла и балсамите за тяло.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР