Ако слънцето ви е ухапало, ето какво да направите

Как да третираме слънчеви изгаряния

eva.bg 30 July 2022

Дори и да използваме най-добрите слънцезащитни продукти, се случва понякога да изгорим. Всъщност можем да изгорим и в града, в обедната си почивка, докато пресичаме улицата или сме седнали да похапнем на някоя пейка в парка. Вечерта след душа с изненада установяваме, че имаме разлика на ръкав или презрамки и бонус – кожата ни е силно зачервена и щипе ли, щипе.

Не е никак приятно, често е и доста болезнено, но пък има няколко неща, които можем да направим, за да се справим по-бързо със ситуацията.

Намалете температурата на кожата си

Първо, скрийте се веднага от преките слънчеви лъчи и охладете кожата си. Вземете хладна вана или душ, за да намалите температурата на кожата си. Това помага за намаляване и на възпалението. Направете го обаче за кратко – прекалено многото време, прекарано във водата, изсушава кожата. Ако вашето изгаряне засяга по-малка площ, можете да я охладите с помощта на студен компрес с мокра кърпа. Внимателно поставете върху изгореното място, докато кожата ви стане по-хладна на допир.

Овлажнете кожата си

Докато кожата ви е все още мокра, нанесете овлажняващ крем или лосион, за да помогнете за запечатването на влагата. През първите няколко дни след първоначалното изгаряне нанасяйте често овлажнител, за да ограничите сухотата. Уверете се, че овлажнявате кожата си, докато не се охлади, в противен случай ще уловите топлината, което ще причини повече болка и възпаление.

Облекчете сърбежа и болката

Ако усещате сърбеж, опитайте да нанесете тънък слой 1% крем с хидрокортизон върху изгорялата област. За да облекчите болката или паренето, нанесете охлаждащ гел от алое вера за незабавно третиране на слънчевото изгаряне. Продължете да използвате и хладни компреси. Те редуцират усещането за парене.

Избягвайте продукти с дразнещи съставки

Пропуснете мехлеми и вазелин, които улавят топлината. И избягвайте локални лечения, завършващи на „-каин“, като бензокаин и лидокаин, които могат да причинят алергични реакции и да влошат възпалението. Забравете за всякакви продукти, които съдържат алкохол, защото той ще изсуши кожата ви и ще попречи на възстановяването й.

Поддържайте се добре хидратирани

Слънчевите изгаряния извличат течности от други части на тялото към кожата ви, което може бързо да ви дехидратира. Това, което помага при слънчево изгаряне, е хидратацията. Наистина е важно да сте сигурни, че се хидратирате добре. Пий много вода. Спортните напитки, съдържащи електролити, също могат да помогнат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР