Храна за красив загар

С какво трябва да се храним, за да задържим слънчевия отпечатък върху кожата си

Рени Аврамова 03 August 2018

Сигурно ви прави впечатление, че не всички се връщаме от лятната си почивка с един и същ загар. Някои се радват на красив бронзов тен, докато при други кожата става на петна и бързо избледнява. Няма да разсъждаваме относно типа кожа, правилния избор на слънцезащитен продукт и поведението ви на плажа – тъй като това е силно индивидуално. Ще ви разкажем за някои полезни хранителни продукти, които е желателно да консумирате след излагане на слънце, за да придобиете равен и дълготраен тен.

Химията на загара

Кожата ни почернява на слънце, за което спомага меланина. Всъщност шоколадовият загар е вид защитна реакция на организма ни спрямо въздействието на ултравиолетовите лъчи. В топлите африкански нации, кожата изглежда като тъмен шоколад, но цветът е този, който предпазвакожата от слънцето. Но освен меланина съществуват и други вещества, които не само стимулират красивото и равномерно потъмняване на кожата, но и я подхранват и защитават от преждевременно стареене.

Аминокиселините тирозин и триптофан стимулират производството на меланин в кожата и са отговорни за потъмняването.

Бета-каротинът предпазва кожата от свободни радикали и помага за избягване разрушаването на клетъчната мембрана.

Витамин Е е мощен антиоксидант, предпазващ от преждевременно стареене и защитаващ от ултравиолетовите лъчи.

Селенът подпомага укрепването на имунната система, но също така предотвратява всякакви последици от слънчево изгаряне, както и от дехидратация на кожата.

Ликопенът увеличава естествената защита на кожата срещу свободните радикали, помага на меланина за по-бързото му възпроизвеждане и ускорява процеса на придобиване на тен.

С какво да се храним, за да почерняваме красиво?

Моркови: в тях се съдържа значително повече от бета-каротинът, който помага за съхранението на тена. Може да ги хрупате като десерт или да си направите морковен сок за след плажа.

Кайсии: освен богати на бета-каротин, този прекрасен плод съдържа много витамини от група В, РР, фосфор и желязо. Кайсиите спомагат за ускоряване на процеса на наситен тен, но едновременно с това защитават от вредното ултравиолетово лъчение.

Праскови: този кадифен и сочен плод е богат на калий, желязо, бета-каротин, витамини С, РР и група В. Няколко праскови на ден като междинна освежаваща закуска между слънчевите бани, ще ви помогнат да избегнете изгарянията.

Домати: в тях откриваме много ликопен, витамини от група В и минерали. Този състав със сигурност ще ви помогне да увеличите защитата от ултравиолетавите лъчи. Някои учени дерматолози дори поставят равенство между прясно изцеден доматен сок и лек слънцезащитен крем. Съветът ни е да ги комбинирате.

Грозде: в зрънцата освен витамини А, РР, С и група В има много аскорбинова киселина, а комбинацията от всички тези хранителни вещества спомага за предотвратяване на всякакви кожни заболявания, поддържане на здравословен воден баланс по всяко време, дори и под преките слънчеви лъчи.

Спанак и броколи: смути от спанак е идеалното средство за поддържане на дълготраен тен, тъй като в състава му откриваме значително количество бета-каротин, витамини РР, С и лутеин. Броколите са друг отличен източник на антиоксиданти, които защитават кожата от слънчево изгаряне и помагат за бързото възстановяване в следствие на такова.

Диня и пъпеш: те не са само и единствено отлични помощници за получаване на красив и равномерен тен. В дините има ликопен, витамини В1, В21 РР, С, калий, желязо и бета-каротин. Всички те подхранват и насищат с достатъчно вода клетките на кожата и ускоряват придобиването на тен. Но пъпешът има различно действие, тъй като успява да направи бронзовия загар значително по-интензивен и красив.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР