Важно е ендометриозата да се лекува от репродуктивни специалисти

За проблема говорим с д-р Александър Калчев, специалист по репродуктивна медицина и оперативна гинекология

04 October 2019

д-р Александър Калчев

Снимка: личен архив

Ендометриоза e една стряскаща диагноза, която хвърля в ужас много млади жени в репродуктивна възраст. Според Световната здравна организация, 1 от 10 жени в световен мащаб страдат от това заболяване, като най-голямо им притеснение е, че то води до сериозни проблеми със забременяването.

Въпреки, че все по-често се говори за ендометриозата и рисковете, които носи, информацията за тази толкова разпространена болест е оскъдна. Много пациенти с години се сблъскват с погрешни диагнози преди да разберат какво точно не е наред с тялото им. А когато чуят диагнозата ендометриоза, нямат представа какво да правят.

Това е поводът да се срещнем с д-р Александър Калчев, специалист по репродуктивна медицина и оперативна гинекология в Adella Fertility Clinic, който ще ни разясни повече за това коварно заболяване. Той ще ни сподели и как с адекватно лечение и упоритост е успял да помогне на пациентка, която близо 8 години се бори с болестта. И която съвсем скоро очаква своята първородна рожба.

- Д-р Калчев, в последните години все повече жени са диагностицирани с ендометриоза? Какво представлява това заболяване и какви са неговите симптоми?

Ендометриозата е заболяване, което засяга основно жени в репродуктивна възраст и е една от причините за проблеми със забременяването и женския инфертилитет при много мои пациентки. Това е състояние, при което лигавицата на матката се разпространява извън нея, причинявайки възпаление, силна болка и сраствания. Освен по репродуктивните органи, тези клетки могат да се разнесат в областта на дебелото черво, тазовата стена и пикочния мехур.

Симптомите на ендометриоза са различни и варират при всеки пациент. Най-често срещаните оплаквания са силни болки по време на менструация или овулация, болки при ходене до тоалетната или при сексуален контакт. Това състояние може да доведе до хормонален дисбаланс, чести инфекции и трудности при забременяване. Има и много пациентки с напреднал стадий на ендометриоза, при които обаче няма никакви оплаквания.

За съжаление, въпреки големия брой жени с това заболяване, липсва изчерпателна информация и много пациенти се лутат с години преди да бъдат точно диагностицирани.

- През последните години Вие активно се занимавате с диагностицирането и лечението на ендометриоза. Разкажете ни за някой предизвикателен случай от Вашата практика свързан с това заболяване.

През 2018 г. при мен дойде пациентка с оплаквания от много силни и постоянни болки ниско в корема. Говорим за агонизиращи болки, които й пречеха да води нормален начин на живот. След проведения първичен преглед съмненията ми се потвърдиха, жената беше с напреднал стадий на тазова ендометриоза, като установихме наличието на няколко миоми и три ендометриозни кисти в двата яйчника. За съжаление в практиката ми като репродуктивен специалист все по-често се сблъсквам с късното диагностициране на това заболяване, което е и било причината за неуспешните опити за забременяване на тази двойка.

Въпреки проведеното от нас лечение, само за няколко месеца кистите в яйчниците на пациентката станаха огромни, като за пръв път в практиката си виждам толкова бързо и агресивно развитие на ендометриоза. За жалост, това е заболяване, при което има голям риск от рецидив – киста махната от единия яйчник, може да се появи в другия.

Усложненията при пациентката идваха и от това, че тя имаше и силно разгърната патология, като освен ендометриоза и миоми, открихме хидросалпинкс. Това е състояние, при което тръбите са пълни с течност и това пречи на жената да забременее, тъй като течността отмива ембрионите.

Единственото решение в нейния случай беше оперативното премахване на ендометриозата, като лапароскопската операция продължи повече от шест часа. Жената имаше много тежки сраствания в малкия таз, а ендометриозата в десния яйчник беше с големината на бебешка глава.

Освен яйчниците, ендометриозата беше засегнала и тръбите на пациентката, което наложи тяхното премахване. Затова веднага след операцията пристъпихме към инвитро процедура. Притеснението ми беше, че заболяването можеше да се развие отново и да повлияе негативно на опитите. След проведената стимулация, извадихме голяма бройка качествени яйцеклетки, от които се образуваха 3 перфектни ембриона. След трансфер на един от ембрионите, с радост мога да споделя, че пациентката е бременна в шестия месец. Доволен съм, че въпреки тежката диагноза и трудностите, през които минахме заедно, постигнахме желания резултат – очакваме бебе!

- Ясни ли са причините за възникването на това заболяване?

Има много теории за развитието на ендометриозата, но за съжаление нито една не е доказана напълно. Все повече изследвания показват, че начинът на живот и околната среда, в която живеем, влияят негативно на човешкия организъм. Стресът, некачествената храна, замърсяването с пестициди и облъчването от телефоните са фактори, които са свързани с нарастващия брой засегнати пациентки. Затова моят съвет е – повече качествена храна и физическа активност.

- Какво е важно да знаят пациентките засегнати от ендометриоза?

При терапия на ендометриоза, най-важна е хирургията. Пациентките трябва да знаят, че за да избегнат допълнителни усложнения, трябва да се обърнат към специалисти, които се занимават конкретно с ендометриоза и репродуктивна медицина. Лапароскопската хирургия е най-щадяща по отношение на яйчниковата тъкан, а това е изключително важно за бъдещите репродуктивни планове на жената. Заболяването може да повлияе негативно на качеството на яйцеклетките, но когато хирургичната интервенция е извършена от специалист с опит в репродуктивната медицина, този риск е намален значително.

- Какъв е Вашият съвет към жените, които имат съмнения за ендометриоза и не знаят към кого да се обърнат?

И при най-малките съмнения да се обърнат към специалист в тази област. Засега единствен метод за профилактика остават редовните прегледи и навременна диагностика. Затова е важно всяка жена, особено в репродуктивна възраст, да посещава гинеколог поне веднъж годишно.

Ние си партнираме много успешно с фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”, които работят много активно за повишаване на информираността относно заболяването. През месец октомври ще се включим в специалната им кампания, която е посветена на профилактиката на ендометриоза и аденомиоза. Всички жени с диагноза или съмнения за тези заболявания могат да посетят Adella Fertility Clinic и да направят консултация със специалист в областта на репродуктивното здраве. Повече информация за датите може да откриете на нашия сайт или сайта на фондацията.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР