Какво е ендометриоза и защо е важно да сме информирани по темата?

eva.bg 22 March 2019

Женският организъм е изключително сложен и здравословното му състояние е зависимо от много различни фактори. Ендометриозата е заболяване, от което са застрашени именно жените. Тя засяга женската полова система, като тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея. Освен чисто болезнено неразположение, ендометриозата води до безплодие.

Проучванията на Световната здравна организация сочат, че ендометриозата засяга около 30% от жените в света. Обикновено заболяването засяга жени в репродуктивна възраст, като по-често те са в 30-те си години и водят активен живот. Науката не се е изказала окончателно за причината на заболяването.

Ендометриозата не е ракова, но щетите, които нанася на здравето на женския организъм, също не са безобидни: сраствания, деформации на маточните тръби, кисти на яйчниците. А ако не се вземат мерки, болестта унищожава бавно яйчниците и маточните тръби.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми са особено болезнената менструация (особено през първия ден от цикъла), която е станала такава в последствие, също така нередовна менструация, болки в гениталната област или неуспешните опити за забременяване.

Как се лекува?

Първото и най-важно действие е търсенето на лекарска помощ. Болестта се диагностицира точно, едва след хистологично изследване и оперативна интервенция (лапароскопска или класическа). Само кръвните изследвания не са достатъчни.

Ендометриозата се лекува оперативно, като в зависимост от „поведението“ на болестта се изписва и лечение с медикаменти, за да се избегнат рецидиви. Операцията може да бъде класическа коремна хирургия или лапароскопска (безкръвна) такава. Първата се прилага само при много напреднал стадий на болестта.

Жените, излекувани от ендометриоза, задължително трябва да се преглеждат от гинеколог на 6 месеца.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР