Мириам де Унгрия - за да си княгиня, не е нужна корона

Лилия Илиева 25 July 2019

Снимка: Тихомир Рачев

Нейно Царско Височество Мириам де Унгрия и Лопез е първата княгиня, с която разговарям отблизо. Красива е, с ефирно присъствие и фина фигура, изключително елегантна по съвсем естествен начин. Излъчва благородство. Усмихва се, държи се възпитано и старателно обмисля всеки детайл от работата ни заедно. Приела е предложението ни да я снимаме в двореца Врана с тоалети от нейния гардероб и много красивите бижута, на които е дизайнер. Освен дизайнер, Мириам де Унгрия е и гемолог – специалист и оценител на скъпоценни камъни.

Поводите да дойде в България са два – единият е представянето на бижутата й MdeU за втори път у нас и презентирането на новата й колекция накити, вдъхновени от картината на Веласкес „Менините“. Другият повод е церемонията на 10-ите награди на фондацията  за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ във Военния клуб, на която княгинята връчи големия приз на победителя. Изработено от нея колие беше продадено на благотворителния търг на Фондацията в подкрепа на младите таланти.
 
Срещаме се с Нейно Височество Мириам де Унгрия в края на една дъждовна седмица. В деня, в който снимаме, облаците се отдръпват и слънчевите лъчи се пръсват в свежата зеленина на парка Врана, между вековните борове и цъфналите храсти. В живота на княгинята след много дълъг период на тежки изпитания може би също нахлува светлина.

Мириам де Унгрия е съпруга на първородния син на цар Симеон II княз Кардам Търновски и майка на двамата му сина князете Борис и Белтран. Княгиня Мириам и княз Кардам са женени от дванайсет години, когато в ранната сутрин на 15 август 2008 г. на връщане от къщата им в Риаза (Сеговия) колата, в която пътуват, излиза от магистралата и се удря в дърво. Преобръща се няколко пъти. Князът получава тежка черепно-мозъчна травма, много фрактури на ръцете и на гръбначен прешлен и изпада в кома. Мириам е със счупен лакът на едната ръка, счупени ребра и колабирал бял дроб. Първоначално двамата са настанени в две различни болници. Когато княгинята е изписана и се прибира у дома, тя съзнава, че синовете й, тогава на 12 и 10 г. , може да са чули ужасни и неверни неща от цялата информация, която се излъчва в различни медии. Със съпруга й винаги са спазвали принципа да са откровени един с друг и да си казват истината. Той е възпитавал по този начин и децата си, така че княгиня Мириам избира да е честна с тях. Както споделя пред испанското издание на сп. Vanity Fair, на което е била корица, Мириам де Унгрия казва на децата си следното: „Няма да мислим за нищо, нито за добро, нито за лошо. Ще оставим нещата да се случват, да бъдат такива, каквито трябва да бъдат – добри или лоши, да им дадем шанс.“ Съпругът й е в будна кома, лекарите му дават един месец живот. Княгинята решава да организира преместването му в семейния им дом и да осигури условия за лечението му там. Така спечелва още седем години заедно с любимия си мъж и още седем години за синовете им – близост до техния баща. В будна кома князът не е в състояние да комуникира, но разбира какво се случва. Идват да го посещават негови приятели, децата му минават край него, след като се връщат от училище. С Мириам са заедно на вечеря и гледат заедно филми. „Това беше важно, за да ни запази като семейство“ – споделя пред EVA Нейно Височество.

Погребението на Кардам през юли 2015 г. е в тесен семеен кръг в Мадрид. Поменът събира над 300 души и заедно с европейските кралски фамилии, присъства, разбира се, и цялото семейство на Негови Величества цар Симеон II и царица Маргарита. В храм-паметник „Свети Александър Невски“ и в митрополитската катедрала е произнесена заупокойна молитва за Кардам, княз Търновски, с благословията на патриарха. Малко след смъртта му княгиня Мириам приема православната вяра. Преди това е била католичка.

В общуването си е внимателна и непринудена, без следа от тежестта на изпитанията, които й е поднесъл животът. Пристига боса в стаята, отделена за нейна гримьорна. Подава фината си ръка и се представя на всеки от екипа. Коментираме дрехите, с които да се снима. Изважда различни бижута, за да обсъдим кои от тях да се съчетаят с дрехите й за различните кадри. Споделя, че последните дни е изкарала на шоколад, защото не е имала никакво време да хапне покрай организирането на изложбата.  Трябва да призная, че изложбата ми беше успешна – казва радостно княгиня Мириам. – Имаше голям интерес към бижутата ми тук и съм много щастлива. Получих предложения да започна да ги продавам постоянно тук и трябва да обмисля възможностите, защото бих искала да е на хубаво място.

Освен на сайта ви www.mdeu.es, къде още могат да бъдат разгледани и купени те?

Нямам собствен магазин. Освен чрез сайта ми, от няколко години продавам и в най-голямата верига молове в Испания – Ел Корт Инглес. Имат може би около 60 магазина в цялата страна. Излагала съм в различни градове на Испания, в САЩ, в Лондон, била съм в Дубай, в Йордания. Може би забелязахте, че бижутата ми не са зад витрини, защото наистина искам хората да се чувстват свободни да ги пробват, да ги почувстват.

Сред бижутата ви има медальони с надпис #MeToo. От едноименното движение ли са вдъхновени?

Тези са част от моята колекция с име Just Say It. Направих я за млади хора след един разговор с племенниците ми, които се чудеха какво да подарят на приятелките си за Свети Валентин. Усетих смущението им да показват емоции, което за тяхната тийнейджърска възраст е нормално. И реших да им помогна, създавайки дизайна на нещо, което ще ги окуражи да произнасят думи като „целуни ме“, „обичам те“, „аз също“, „да“. Защото човек не трябва да таи емоциите си. Трябва да ги изразява. А подаряването на бижу изразява емоции и има сантиментална стойност.

Тези бижута се купуват от различни хора, не само от млади. Прави ми впечатление, че всички им обръщат внимание. Колекцията не е скъпа, макар че е изработена от злато 18 карата.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР