Защо Рами Малек спечели „Златен глобус”, БАФТА и „Оскар”, но никога няма да спечели наградите на Българската академия на израсналите с Фреди Меркюри и Queen (БAИФМQ)?

28 February 2019

Фреди Меркюри

„Никой не обича онова, което представлявам аз отвътре, всички са влюбени в славата ми, в образа ми на звезда (...)

...всъщност аз съм нежен... отвън се вижда тази твърда, „мачо” черупка, която проектирам на сцената, но имам и една много по-нежна, по-мека страна, която се топи като масло.”

Фреди Меркюри, цитат от интервю – прочетете в оригинал тук

Рами Малек никога няма да спечели наградата на БАИФМQ, защото първо - не можеш да имаш всичко. Никой не е пророк в България, освен ако не е официално провъзгласен за такъв. После – защото е ясно, че не отговаря на тукашните стандарти за Фреди Меркюри. Оказа се, че има такива и са непоклатими. Според мен и самият Фреди от ранните си години, когато е доста по-различен, да застане пред членовете на БАИФМQ, те ще тръснат глава: „Абе не ме занимавай, какъв Фреди си ти!”

Та се оказа, че тук всеки втори познава Фреди отблизо и е израснал с него. „Фреди беше такъв”, „Фреди не беше такъв” – това е най-често срещаната реплика. Всеки втори го познава далеч по-отблизо и по-добре, отколкото Брайън Мей и Роджър Тейлър, които все пак не са израснали с него, да не забравяме. 

Как да си истински човек и творец и да харесаш Рами Малек като Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия”?! Не е сериозно някак. Този Рами... Ами той един кльощав, нисък, с големи зъби, срамно е малко. Не е достоен да бъде харесан от членовете на престижната БАИФМQ. Сега, вярно че в действителност Фреди е бил само с два сантиметра по-висок, също толкова кльощав на младини и със също такива зъби, обаче... „Абе кво ми говориш ти бе! Тоя глист Рами Малек не е никакъв Фреди. Бутафория някаква. На мен ще ми разправя тя! Аз съм израснал с музиката на Фреди! Гледал съм, слушал съм и съм изчел всичко, кво ме занимавате с тая грозна картинка!”

Някои от феновете, честно казано, са доста невъздържани в обидите си към актьора, нищо че иначе уж минават за възпитани хора. Кой знае защо те се обидиха лично, че на някой му е минало през ума, че такива готини и интелигентни хора като тях могат да харесват цял живот такъв смешник. Фреди не е смешник като Рами Малек – да се знае! Фреди е сериозен творец и изпълнител. И тук чувам как Фреди от отвъдното се смее, понеже той сам казва, че е „музикална проститутка” и че единствената му амбиция е хората, дошли на концерт на Queen, да се Забавляват. Обаче не, не и не! Истинските фенове не искат смехотворни, комични биографии. Искат монументални, величествени творби, които да не унижават фенството им и тях самите.

И така жалкият, нещастен, кльощав като глист Рами Малек с „базедова болест” (да, и това прочетох!!!) изпада от всички класации на БAИФМQ. За членовете на тази организация явно Фреди е героичен образ, идол, бог висок и далечен, красив и извънземен. А истината е, че Фреди, особено в по-ранните си години, не е бил красавец и секссимвол, макар че и аз, която посмъртно няма да бъда приета в БАИФМQ, бях влюбена в него – като жена в мъж. Защото гениалните хора много често са по особен начин безполови/двуполови/, транс/бисексуални. И затова в тях могат да се влюбват всички, цялата тълпа – мъже, жени, деца, котки...

Някои предполагат, че Саша Барън Коен, който първоначално бе ангажиран за ролята на Фреди в "Бохемска рапсодия", щял да я изиграе много по-добре от Рами Малек. Разбира се, той със снажния си ръст от 1,90 м. много повече подхожда на собствените им фантазии. Освен това Саша Барън Коен си признава, че щял да включи много кокаин и прочие интересни истории. Чест прави на продуцентите и на колегите на Фреди, че са предпочели да разкажат историята му едва ли не като за деца - с някаква невинност, наивност и чистота, без наркотици, секс и предсмъртни страдания. Само с музика. С много музика. Нима щеше да е по-достойно да извадят наяве куп скандални факти или сцени, на които са били свидетели? Може би след време самоопределящите се като "истинските фенове на Фреди" ще получат своя филм, в който ще има всичко, което им липсва тук.

Питър Брук има едно изречение за Шекспир: „Господ е прикачил към тялото му като гърбица един неуместен, нечовешки талант”. Толкова ли е трудно да се приеме, че може би Фреди Меркюри наистина е бил съвсем различен отвътре и че Рами Малек и създателите на филма са отдали предимство на тази  вътрешната личност, "мека като масло", която може би никой, освен най-близките му хора не познава чак толкова добре. Ама Рами Малек не бил Вашият Фреди! Никой не е и искал Рами Малек да бъде Вашият Фреди, не се е стремял към това. Приемете и това. 

Рами Малек обаче изигра Моят Фреди. Винаги съм виждала точно комичното, шутовското в този велик изпълнител, голямото противоречие, крещящата двуполюсност. Сатирът. Той излиза, изпява най-вълнуващата си песен Love of My Life, стадионът пее заедно с него като развълнуван океан, песента приключва, Фреди се обръща и... се навежда със задник към публиката. Веднага пресича драматизма. Веднага вкарва шоуто. Обожавам го във всичките етапи, през които преминава – кльощав, не особено висок, космат като дявол, влюбен в Мери Остин бисексуален гей, с ей такива зъби, гениален музикант, гениален изпълнител, шут и крал на сцената, проводник на божественото незачитане на всякакви очаквания, правила, хармонии... 

Обожавам те, Фреди! Рами Малек, ти направи чудо! 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
5
Ани Иванова
02 March 2019, 10:04

Не съм съгласна с някои неща от статията.
Нямам против Рами Малек. На мен лично не ми хареса,защото през цялото време виждах фараончето от Нощ в музея,но той наистина направи най-добрия възможен Фреди.
Но до тук. Ако авторката 1на статията се поразтърси малко ще види, че филма не е толкова чист и детски,колкото и се иска.
Той е направен с парите на останалите членове на групата и основната им цел е да се похвалят те малко,независимо дали изопачават истини или не. Филмът е пълен с фактологични грешки,като например,че групата никога не се е разделяла. Освен това,филмът се заснема 10 години,защото режисьорът нает в началото е отказал да прави каквото му кажат тия от групата и е бил сменен по средата на снимките с някой по-покорен. Има и много други случаи. И това не е моето мнение,защото аз не съм член на БАИФМQ,но ми стана интересно защо ми е толкова странен филма и се поразтърсих да прочета какво мисли световната критика и феновете на Queen по света.
И някои неща бяха откровено смешни -първият интерес на Фреди към мъж е мазен баден тираджия в тоалетната на бензиностанция... това си е направо обидно за гейовете :)

4
Мария
01 March 2019, 22:27

Донякъде съм съгласна с авторката на статията, но мисля, че изобщо не трябваше да се прави филм за Фреди, документален / такъв има/ да, игрален - не. И мисля, че феновете точно срещу това възроптаха, макар че проектираха това негодувание срещу актьора.Аз лично просто отказах да гледам филма. Имам достатъчно информация за Фреди, всички концерти на живо, една стара книга със събрани факти и снимки за и от живота му и куп други източници. Прецених, че ако гледам филма няма да го изгледам обективно, че ще го приема за гротеска и ще остави у мен усещане за подигравка с Фреди, затова не го гледах. А иначе щом Реми Малек взе толкова награди явно се е справил изключително добре с ролята.

3
AVA
01 March 2019, 14:56

Изключително смислен коментар!
Рами Малек е феноменален в образа, а самият филм е вълнуващ.
Като фен на музиката, изключително високо оцених факта, че скандалните теми от живота на Фреди са така деликатно засегнати.

2
MarioManov
01 March 2019, 11:39

Браво!Евала за статията!..Да си призная като фен на Фреди и Queen ,отначало филма(Bohemian rhapsody)не ме грабна,аз знам кой е Рами Малек(за разлика от някои..),гледал съм го в сериала Mr.Robot и особено първия сезон,Рами ми направи впечатление..после мисля че го гледах в 2 филма,този за Пеперудата и другия не го помня,хаха..та за Фреди..и аз както повечето фенове на Queen,бях скептичен някой да изиграе Фреди Меркюри,с пеене, маниери,всичко и през първите минути на филма си казах-"Ето бях прав,играта на Малек не е ок",някак изкуствено беше(или така ми се стори,аз не съм гледал много клипове с Фреди,без да пее ..!?)..но после някак си се пополучи,хаха..и особено накрая беше на 90% в образа,незнам дали той пее(Рами М.) или е направено,но на концерта бакрая беше супер,едно към едно-Queen!Както и при Straight outta Compton и други такива биографични филми е доста трудно да се получи ,така че да го харесат и феновете..та.моето мнение е че при тези двата филма се е получило, поздравления за Оскара и другите награди на Рами Малек,знаех си че си е талант момчето,но не вярвах че толкова бързо ще почне да играе в филми и то така добре..За тези които мислят, че Никой не може да изиграе Фреди Меркюри ще кажа само че не е толкова трудно да се имитира 'човека' Фреди,но Никой не може да имитира певеца,артиста,гласа.. Фреди Меркюри!!! Impossible...yeah..;-)))

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР