Ни в мол бил, ни в кръчма пил

06 December 2020

Не че разсекретихме всички досиета на бивши сътрудници на Държавна сигурност. Не че и някога това ще се случи в пълна степен, а в интерес на истината не съм убедена, че е и нужно. Обаче с голямо удоволствие бих присъствала на едно масово „разсекретяване“ на тролски профили във фейсбук.  Еха! Убедена съм, че ще настане голяма, макар и глупава, веселба.

Всевъзможните коментари, свързани с пандемията и противоепидемичните мерки, ни дадоха възможност да се убедим в три неща:

Първо – българинът очевидно никога не стъпва в молове и ресторанти. Вярно, че в „мирни“ времена и особено през уикендите  най-претъпканите места на света бяха именно ресторантите в моловете, но сега изведнъж всички се оказаха ни мол посещавали, ни в ресторант яли. Дори нещо повече – тези демонични сборища на консуматорските маси бяха заклеймени, а  навсякъде из тучните пасбища на социалните мрежи плъзнаха на стада, на стада коментари, в които ресторантите без изключение бяха наричани „кръчми“ и „чалгаджийници“, а пред моловете бяха здраво прикачени определения като „тъпите“. Също така свръхдисциплинираният български форумен и фейсбук коментатор дращеше ли, дращеше, че въпросните сборища са посещавани най-вече от „мутри“, „кифли с джуки“ и „невъзпитани тийнове идиоти“.

А само допреди няколко месеца тези яростни праведници се тагваха от всички ресторанти и пускаха снимки на вкусна храна. За броени дни обаче станаха най-големите аскети на света и взеха да облъчват всички с аскетизма си. Все едно ресторантите, пък били те и кръчми, и чалгаджийници, не са места, на които хора си изкарват прехраната.

Второ – хората със свободни професии или така наречените самоосигуряващи се/фриленсъри изведнъж се оказаха мързеливци, които само знаят да мрънкат. Моя фейсбук приятелка актриса, която е на свободна практика, получи злорадостен коментар под свой статус, свързан с невъзможността да се издържа от работата си при евентуално затваряне на театрите. Беше нещо в смисъл, че тя досега се е наслаждавала на свободата си и колегите й на щат сигурно са й завиждали, време било да се обърнат нещата. Цитирам по памет, но смисълът е същият. Все едно хората на свободна практика не работят, а само се „наслаждават на свободата си“. Това е смешно.

Може би не всички знаят, че фриленсърите, регистрираните имам предвид, си плащат всякакви данъци, здравни и пенсионни осигуровки и че тези им разходи растат с нарастването на минималната работна заплата, която се увеличава почти всяка година. А доходите им са абсолютно несигурни, защото работодателят не им дължи предупреждение за прекъсване на договорни взаимоотношения. Всичко е от днес – за утре. Така че фриленсърството не е нещо, за което някой може да завижда на друг, тъй като то е достъпно за всички – всеки може да си го избере. Интересно защо никой не протестира срещу изключителните привилегии на държавните служители, да не започвам да ги изброявам.

Трето – праведният български коментиращ не прости и на майките на деца в училищна възраст. Всички майки, които си позволиха да изкажат мнение против затварянето на училищата, бяха анатемосани. Най-често срещаният коментар: „Искат да хвърлят невъзпитаните си деца в училище, понеже не им се занимава с тях у дома!“ Или: „… понеже им пречат да ходят на кафенце с приятелки“. И ако си мислите, че някакви „свекърви“ ги пишат тези коментари – грешите. Един млад мъж беше написал коментар, какъвто и леля ми не би написала: „Носете маските и спазвайте правилата, за да можете да се кълчите спокойно на плажа през лятото!“ Значи майките обикалят молове, пият кафенца с приятелки и през лятото се „кълчат“ на плажовете! И това не са единични мнения.

Притури се планината, отдолу избухна вулкан и като лава ни помете ето такова лелченско-хазяйско-махленско-пеньоарско-домакинско-еснафско словоблудстване.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
ДДД
24 December 2020, 10:13

Справедлив гняв!!! Споделям го напълно. Затриването на един отрасъл, затрива индиректно много други. А на децата мястото им е на училищната скамейка, не в пред компютъра.

ТВОЯТ КОМЕНТАР