Златни глобуси, толкова златни!

И в позитивността си сме готови да изядем ближния.

05 February 2021

 #the78thGoldenGlobesSo…Golden! Спокойно, хора, поне засега унищожаването на бялата раса се отлага. Холивуд не я е предал завинаги. А толкова се бяхме притеснили и изтормозили около споровете за новите правила на Американската киноакадемия! Вече си представяхме  как само афроамерикански, азиатски и ЛГБТ актьори и въобще кинаджии ще обират и роли, и награди и ще тъпчат нещастните бели хетеросексуални носители на цивилизационните начала. Обаче ето, поне засега, Апокалипсисът ни се размина. Спете спокойно, деца!

Ето един колаж с актрисите, номинирани в кино категориите на тазгодишните Златни глобуси, за да онагледя ясно състоянието на нещата и наистина да укротя духовете – 8 златокоси снежнобели актриси и 2 цветнокожи, това е. При актрисите в сериалите положението е приблизително същото, можете да се уверите сами. При мъжете има известна… пропорционалност, така че там заплахата остава. Продължаваме да ги мислим тях.

Вчера проследих българския „водопад на съзнанието“ (другите си имат „поток на съзнанието“, ние обаче имаме водопад) - медийни и всякакви реакции, стоварили се с яростна мощ в социалната мрежа на бедния Марк Зукърбърг по повод номинацията за Златен глобус на българската актриса Мария Бакалова за филма „Борат 2“.  Без малко да я скъсаме мрежата. Исках и аз да напиша нещо, обаче все едно диви зверове бяха подгонили кавалкада мустанги, които препускаха накъдето им видят очите и не е добре да им заставаш на пътя. В крайна сметка успях само няколко сърчица да поставя.

Българска актриса номинирана за една от най-големите награди в света на киното – Златен глобус. Това е новината за мен лично и тя ми е достатъчна. Доскоро можехме само да сънуваме. В интерес на истината още не съм гледала втория „Борат“. Пак в интерес на истината - понеже съм гледала първия.

Между другото – принципно имам право да не харесвам „Борат“, нали? Реших да попитам, тъй като от вчерашния „водопад на съзнанието“ ми се стори, че нямам.

Работата е там, че лично на мен съвсем не ми пука, че не харесвам първия „Борат“ и че не съм гледала още втория. Българка е номинирана за Златен глобус. Това е новината. До нея са Мишел Пфайфър, Глен Клоуз и всичките тези звезди. Абсолютно смятам, че съм в правото си да съм щастлива с номинацията й, без да съм гледала филма. А дори и да съм го гледала – без да съм го харесала. Голям и важен пробив на българска актриса, който може би ще отвори врати и за други след нея. 

Същевременно усещам, че и в позитивността си сме готови да изядем ближния значи! Спокойно, разбрахме, че не бива да завиждаме и бива да се радваме за Мария! Но дори и някой да е изразил по-директно мнение, че не се кефи на филма или на нейната роля, това не го прави непременно зъл и завистлив Бай Ганьо или лисица, за която гроздето е кисело или някакви подобни.

Не знам защо сме такива истерици. 80% от коментарите, които прочетох , бяха положителни, но затова пък същите тези 80% положителни коментари задължително съдържаха различни формулировки на изречението: Долни българи, спрете да завиждате на успелите! Аз лично видях буквално няколко единични коментари на хора, които казваха, че просто не харесват филма, не са могли да го изгледат или нещо подобно. Никъде не видях чак пък вълна от злоба, завист и омраза. 

А Мария Бакалова е нашето златно момиче на тези Златни глобуси, повече от ясно е. Първата.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
ella ellis
26 February 2021, 19:03

test

ТВОЯТ КОМЕНТАР