Вечеря на свещи с Галя и Гого Лозанови

Гостуваме в къщата на Галя и Гого, построена от баща му арх. Лозан Лозанов

Ваня Шекерова 09 September 2018

Снимка: Венцислава Василева

Галя и Георги Лозанови са семейство със сравнително скромен стаж от десетина години, след като медийният експерт поканил пиарката на Столичeн общински съвет да изживеят заедно втората половина от живота си. Влезли в брачния си съюз всеки със своята свита от приятели. И едно от удоволствията им е да ги събират в дома си на прословутите вечери на Галя.

Къщата на Галя и Гого е построена от баща му, арх. Лозан Лозанов, в двора, чийто център е скулптура на излитащ гълъб, направена от Павел Койчев. В памет на дядо Георги, издъхнал на същото това място в имота си, докато пласти сено. Дядо Георги е основателят на село Връбница, днес присъединено към София под формата на квартал Надежда 6. Квартал от панелки, заобиколили един зелен двор, в който като в оазис сред пустинята живеят семействата на арх. Лозанов и на неговите две деца – Гого и Олга.

С Галя Гого заживял тук едва след като се оженили. Галя обзавела къщата, придала й дух и чар, а Гого – име: „Къщата на птиците“. Заради гълъбчето в двора. И някак съвсем естествено започнали да я пълнят с птици. Гого ги нарича кичозни сувенири, но си ги подрежда грижовно в нишите под покрива на всекидневната. Вече са над 100, колкото са и папийонките му. И за всеки случай отбелязва, че фигурките на птици не бива да са по-високи от 25 см, иначе не се събират под стрехата.

Птици има и в кухнята, където действа Галя, подготвяйки една от своите традиционни вечери за приятели. Двамата с Гого са домакини на повече от 60-70 вечери всяка година – като ги смятам, излиза, че поне веднъж седмично посрещат гости, през лятото и по два три-пъти. Техните приятели чет нямат, така че купонът е на практика безкраен.

Тази вечер масата е сервирана за 10 души под навеса с барбекюто. Иначе семейството обича да присяда в един по-малък кът близо до входа на Къщата на птиците или край ниска масичка пак отвън, но под покрив. Правят по-големи събирания в галерията в дъното на двора, където Гого е изложил част от колекцията си от произведения на изкуството. Подарил му я баща му в чест на 50-годишния му юбилей, когато Гого направил в чешкия център изложба на 50 визуални артисти, все приятели, а творбите от нея му били подаръците за рождения ден. Галерията е „артистично място без цел, но става за купони“. Пред входа й е организиран кът за сядане със столове от кино „Дружба“, от тези с вдигащите се седалки и със старата плюшена тапицерия. И от тях може да съзерцаваш 50-те папийонки в рамка, подарък на Гого за юбилея му от Никола Тороманов. А вътре има толкова истории, някои от които документирани – като тази за катастрофата, която Гого Нейков и Гого Лозанов преживели, пътувайки през зимата към Пампорово. Покрай камината и старото пиано, сред платната на Кольо Карамфилов, Николай Майсторов, Ясен Гюзелев, Греди Асса, фотографии на Антони Георгиев, дори и на Хелмут Нютън Галя е давала вечеря за 30 души.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР