Телефон все ни мами

Телефонните измами ми изглеждат почти толкова подозрителни, колкото и печалбите от всичките тези телевизионни лотарии.

17 December 2016

През октомври тази година медиите съобщиха, че телефонни измамници отмъкнали от 80-годишна жена от Първомай повече от 250 000 евро. Полицията успяла да залови престъпниците и да върне сумата. Парите били толкова много, тъй като внукът на възрастната жена се е занимавал със сериозен строителен бизнес и ги е държал в скрита каса в къщата. Как така 80-годишната жена е имала достъп до тайната каса с 250-те хиляди лева на внука си, как не му е казала, че някой й ги иска и т.н. – не знам. Вие знаете ли?

Тази седмица излезе информацията за 76-годишната баба Донка, която е поредната самотна пенсионерка, подарила спестяванията си на телефонни измамници. Подарените „спестявания” са в размер на 125 хиляди лева. После уточниха, че самотната пенсионерка ги спестила от наеми, пък се появил непознат младеж, който се представил за приятел на сина й, пък й казал, че е спечелил от тотото, но сега му трябват едни пет хиляди... Пък превеждала парите на няколко транша и чак след като ги превела всичките, чак тогава съобщила на полицията. Няма как нормален човек да повярва на това. Вие вярвате ли?

Днес чета в „24 часа” (вестника, не сайта), че 61-годишна жена от Несебър е хвърлила през прозореца 40 хиляди евро и купчина златни накити на телефонни измамници, защото те я убедили, че по този начин ще окаже съдействие на полицията. Жената била безработна домакиня, но била продала имот наскоро.

И още: „80-годишен мъж хвърли през терасата си 22 000 лв. посред бял ден”. И той бил убеден, че съдейства на полицията за залавяне на престъпна банда.

Наистина ли някой вярва на тези истории???

Като се поразрових из стотиците подобни информации за т.нар. „телефонни измами”, изведнъж прочетох нещо различно:  „Пенсионерка дала 10 хиляди лева на телефонни измамници, защото те заплашили семейството й със смърт”. И на това повярвах автоматично. Защото това вече е друго. Това е телефонно изнудване, а не телефонна измама и тук вече не става въпрос за наивността на възрастен човек или богата безработна домакиня, а за виновността на държавата, която отново не може (или не иска, или не знам какво) да се справи с една от многобройните форми на битова престъпност, които ни тероризират ежедневно. Защото някак като го представят за измама и човек си казва, че са си виновни най-вече тези, дето са толкова наивни и глупави.

Но най-абсурдното е, че криминален психолог, поканен в телевизионно студио, направил следния психопрофил на телефонните измамници: „В телефонните измамници няма зрънце човещина. Те страдат от нарцистична болест". Без коментар. Ама наистина ли няма зрънце човещина в тях?! Ще се разплача.

Хич не вярвам, че възрастните хора в България са чак толкова наивни. Не познавам човек, който да е спестил 100 хиляди лева от наеми и да е наивен. Не искам да кажа, че не е почтен, а че не е наивен. Ако са го заплашили обаче – това вече е съвсем друго.

Мен например, честна дума, с повече от 2000 лева не могат да ме измамят, пък и това е много. Колкото и да съм наивна – ей на, не могат с повече. А ако ми се обадят от сега за след половин час да им метна пари през балкона, за да помогна на полицаите – и толкова нямам, ще трябва да ходя да тегля. Да не говорим, че всичките ми три златни накита ги откраднаха преди няколко години като ни обраха апартамента. Ако много държа да помогна ще трябва да преговарям с фалшивите полицаи дали мога да им метна таблета на детето например.

Та въпросът ми е - мамят ли или заплашват? Във всеки случай ми се струва, че нещата не са такива, каквито ни ги представят и че вече става въпрос за нещо като "насилствено склоняване към наивност".

 

 

 

 

 

 

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР