Правилата на Марта Стюарт

Кой би предположил, че домакинските навици могат да създадат бизнес империя?

Елка Влаховска 02 February 2021

„Кралицата на дома“, както в Америка наричат Марта Стюарт, все още е законодател на вкуса във всичко, свързано с обзавеждането, кулинарията, градинарството, кетъринга и сватбените тържества. „Моят бизнес са просто нещата, които обичам“, твърди Марта Стюарт

Кой би предположил, че домакинските навици могат да създадат бизнес империя? Марта Костира се ражда през 1941 г. в многодетното семейство на полски емигранти и още от малка майка й я учи да готви, да шие и да се оправя със сметките на домакинството. Баща й пък преподава първите уроци по градинарство в малкото дворче в къщата им в Ню Джърси. Той е човек на прилежанието, педантичен в изискванията си всичко да бъде направено „както трябва“.

Ако се реже салам, трябва да е на тънко, ако се сади грах, лехите трябва да са равномерно засипани. Марта наследява разчетените движения и вниманието към детайлите от баща си. Той е бил начален учител, после е работил в местното радио, а майка й се е занимавала с домакинството и с отглеждането на шестте деца на семейството.

като модел в тийн годините си

  От коледните сладки до моделството

Първата заявка, че може да се превърне в модел за подражание на американските домакини, Марта дава още на девет години. Приготвя сама вкусни коледни сладки и ги продава на съседите. Но когато нейната най-близка приятелка иска да направи същото, Марта лукаво „обърква“ рецептата и момичето е изхвърлено от „търговските начинания“. Години по-късно подобно нещо се случва и с приятелката й и партньорка Норма Колие в първия им съвместен бизнес проект за организиране на семейни тържества и празници. Марта Стюарт е единак и не прощава, ако някой от обкръжението й не споделя нейните виждания или темпо на работа. Но вероятно пък тази черта на характера превръща името й в уникален световен бранд. На тринайсет години Марта е красавица – блондинка от славянски тип, и с одобрението на баща си започва работа като фотомодел за списания и телевизионни реклами. Още тогава има постоянен доход. Впоследствие продължава да доплаща с приходите от моделството за следването си в престижния колеж „Барнард“. Това е един от най-добрите за времето си женски колежи за хуманитарни науки в Америка и Марта специализира там европейска история и история на архитектурата. Красивото и амбициозно момиче бързо се ориентира и в търсенето на съпруг.

сватбата й с Анди Стюарт

На двайсет се омъжва за Анди Стюарт, студент по право в Йейл, син на заможни родители. Четири години по-късно се ражда дъщеря им Алексис, единственото дете на семейството. Марта не тръгва по стъпките на майка си и очевидно няма желание да се затваря у дома и да отглежда деца. Става брокер на фондовата борса с помощта и съдействието на свекъра си, който е оценил неудържимата тръпка на младата жена да печели пари, много пари.

Може само да предполагаме как би се стекъл животът на Марта Стюарт, ако през 1973 г. борсата не е разтърсена от поредния срив, който слага край на кариерата й на борсов посредник.

Една звезда се ражда в кухнята

Семейство Стюарт купува къща в Уестпорт (щата Кънектикът) и именно в това неголямо градче се ражда империята „Марта Стюарт“. От къщата, заварена в доста жалък вид, Марта прави модел за възхищение, който поразява дори взискателния й баща. Той не може да повярва, че неговото момиче е способно да вложи толкова много енергия, ентусиазъм и усърдие в начинанието „красив дом“. Всички в околността разбират, че когато Марта изкаже мнение за ремонт и обзавеждане или за градинарство, това не е чуто или прочетено, а преживян личен опит.

ремонт на къщата в Уестпорт

  Интересното е, че тя дълги години живее в този дом, като не спира да го подобрява и обновява, независимо че придобива и обзавежда още седем имота. В Уестпорт Марта и приятелката й Норма Колие създават собствен бизнес за организиране на семейни тържества и приеми. Тъй като повечето хора нямат времето, уменията или въображението да направят истински празник, двете млади дами бързо се сдобиват с многобройни клиенти, сред които и истинска звезда – актьорът Пол Нюман. Но скоро тандемът се разпада – Марта безпрекословно изисква разширяване на бизнеса, а Норма не е готова за това.

Показвам на хората, че да ръководиш дома, е изкуство
 Приоритет са семейството и децата й. И тук отново се проявява характерът на бъдещата бизнес императрица, която нарича съдружничката си „жалка домакиня“, обвинява я в дилетантство и накрая става единствена господарка на бизнеса. А той съвсем не е лек – Марта спи по три-четири часа на нощ, като непрестанно обмисля проектите си за празненствата. После сама се грижи за украсата, приготвя изискано меню в собствената си кухня, подрежда и сервира красиво трапезите. Тя сякаш продължава да прави нещата, научени в детството, но със съвсем друг размах. В книгата си „Правилата на Марта“ (2005) Стюарт пише, че бизнесът трябва да бъде изграден върху нещо неизчерпаемо, което дава възможност за постоянно развитие. А какво може да притежава по-голям потенциал от онова, което вълнува хората всеки ден – техният дом, храна и бит? През 1982 г. Марта издава книга с кулинарни рецепти „Как да посрещаме гости“, която се превръща в бестселър. Тя е първата от успешна поредица, в която е описан опитът й на перфектна домакиня. Следват книги с други ценни съвети – как да приготвяме домашни печива, как да направим ремонт, как да организираме сватба, как да се грижим за градината.

Тъмната и светлата страна на живота

Точно когато бизнесът на Марта Стюарт започва да набира обороти, в личния й живот настъпва криза. Тя посвещава на съпруга си книгата си със съвети как се организира сватба, изразявайки дълбоката си любов към него. Но по ирония на съдбата в момента, когато книгата излиза от печат, съпрузите се разделят. Въпреки усилията на Марта да запази семейното гнездо, през 1990 г. е обявен официално разводът им. Този факт безусловно накърнява репутацията й на идеалната домакиня. Как да говори за семейните ценности, след като не може да опази семейството си?

Надмогвайки дълбокото си лично разочарование, Марта продължава напред. Следващият етап от кариерата й е основаването на списанието Martha Stewart Living, което добива огромна популярност с красивите идеи и предложения за дома, които дава на читателите си. По това време Марта гостува и на именитите телевизионни водещи – Опра Уинфри, Лари Кинг и Дейвид Летърман.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР