Правилата на Марта Стюарт

Кой би предположил, че домакинските навици могат да създадат бизнес империя?

Елка Влаховска 27 януари 2016

„Кралицата на дома“, както в Америка наричат Марта Стюарт, продаде своята бизнес империя в края на юни за 353 милиона долара. Няколко години и няколко публични скандала по-рано брандът „Марта Стюарт“ е бил оценяван на повече от милиард долара. Сп. Forbes през 2007 г. я определя като третата по влияние и богатство жена в сферата на развлеченията след Опра Уинфри и Джоан Роулинг. Тя все още е законодател на вкуса във всичко, свързано с обзавеждането, кулинарията, градинарството, кетъринга и сватбените тържества. „Моят бизнес са просто нещата, които обичам“, твърди Марта Стюарт

Кой би предположил, че домакинските навици могат да създадат бизнес империя? Марта Костира се ражда през 1941 г. в многодетното семейство на полски емигранти и още от малка майка й я учи да готви, да шие и да се оправя със сметките на домакинството. Баща й пък преподава първите уроци по градинарство в малкото дворче в къщата им в Ню Джърси. Той е човек на прилежанието, педантичен в изискванията си всичко да бъде направено „както трябва“. Ако се реже салам, трябва да е на тънко, ако се сади грах, лехите трябва да са равномерно засипани. Марта наследява разчетените движения и вниманието към детайлите от баща си. Той е бил начален учител, после е работил в местното радио, а майка й се е занимавала с домакинството и с отглеждането на шестте деца на семейството.

като модел в тийн годините си

  От коледните сладки до моделството

Първата заявка, че може да се превърне в модел за подражание на американските домакини, Марта дава още на девет години. Приготвя сама вкусни коледни сладки и ги продава на съседите. Но когато нейната най-близка приятелка иска да направи същото, Марта лукаво „обърква“ рецептата и момичето е изхвърлено от „търговските начинания“. Години по-късно подобно нещо се случва и с приятелката й и партньорка Норма Колие в първия им съвместен бизнес проект за организиране на семейни тържества и празници. Марта Стюарт е единак и не прощава, ако някой от обкръжението й не споделя нейните виждания или темпо на работа. Но вероятно пък тази черта на характера превръща името й в уникален световен бранд. На тринайсет години Марта е красавица – блондинка от славянски тип, и с одобрението на баща си започва работа като фотомодел за списания и телевизионни реклами. Още тогава има постоянен доход. Впоследствие продължава да доплаща с приходите от моделството за следването си в престижния колеж „Барнард“. Това е един от най-добрите за времето си женски колежи за хуманитарни науки в Америка и Марта специализира там европейска история и история на архитектурата. Красивото и амбициозно момиче бързо се ориентира и в търсенето на съпруг.

сватбата й с Анди Стюарт

На двайсет се омъжва за Анди Стюарт, студент по право в Йейл, син на заможни родители. Четири години по-късно се ражда дъщеря им Алексис, единственото дете на семейството. Марта не тръгва по стъпките на майка си и очевидно няма желание да се затваря у дома и да отглежда деца. Става брокер на фондовата борса с помощта и съдействието на свекъра си, който е оценил неудържимата тръпка на младата жена да печели пари, много пари. Може само да предполагаме как би се стекъл животът на Марта Стюарт, ако през 1973 г. борсата не е разтърсена от поредния срив, който слага край на кариерата й на борсов посредник.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР