И пак за „Вълкът от Уолстрийт“, друго мнение

Какъв купон? Ама честно!

12 January 2014

Бели линийки от дупето на проститутка. Дрога, чу....е, кинти! На скорост, на макс! Гледането на филм за адреналина също е адреналин. Може да е на Скорсезе, чийто творби от 80-те и 90-те, та чак до „Бандите на Ню Йорк“ (2002 г.) много ценя, но този е направен като по калъп, като тиражиран от фабрика за еднакви филми. Пълен с блясък, маймуджулъци, агресия и патос. Прилича на ефектен рапърски клип – с голи мацки, секс, „бело“ и мъже с много пари, скъпи коли и басейни. 

  

Доколко е велика книгата за „Вълкът от Уолстрийт“? Доколко е велика историята за някой, който лъже всички и печели, помпайки другите с илюзии? Какво печели? Разплаканата си дъщеричка, когато е на път да катастрофира с нея, дрогиран? Предателствата на приятелите си или това, че ги предава сам в крайна сметка всичките, след като ги е излъгал да се включат в собствената му игра. Е, завършва победно в затвор с тенис корт, при това само за три години. Очевидно продължава да живее добре след всички дивотии, които е направил. Дали това е добър модел?

Разберете ме правилно. „Вълкът от Уолстрийт“ е интересен, актьорите – брилянтни, типажите в стил Скорсезе – ярки и характерни. Лео ди Каприо играе както винаги е умеел от „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ насам (Не че е първият му филм, по-скоро е първият, в който го гледахме в България). Лео умее. Има и изненада. Матю Макхонъхи този път, в този филм, за няколкото минути поява прави съвършена роля. И въпреки че историята е предсказуема, трите часа минават неусетно, но дали не продават илюзии и модели по същия обаятелен начин, по който героят на Ди Каприо го прави. Ние му даваме нашето внимание, а той ни бомбардира с неговото изкривено забавление, криви илюзии и разрушителен апетит.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР