Отключи времето на Паганини и Шопен

26 November 2019

Два века след времето, в което Шопен и Паганини са омагьосвали публиката, много музиканти търсят ключа към тяхната музика. Всеки може да прочете едни и същи ноти на петолинието по различен начин и всеки може да ги чуе различно. Някои - да ги изсвирят прецизно. Други – да отворят портите на времето, да материализират енергията на епохата на Романтизма и да надникнат в душите на двамата гениални композитори и изпълнители така, както се случи по време на концерта „Между два свята“.

На сцената главни действащи лица бяха Марио Хосен – солист на всички големи световни сцени, изследовател на Паганини и редактор на изданието с пълното му творчество, както и професор и преподавател по музика, и Адриан Йотикер – един от най-големите професори в момента в Европа, преподаващ в двата водещи клавирни центъра Базел и Мюнхен и носител на почти всички първи награди на най-големите клавирни конкурси.

Случи се магия. Страстният темперамент на Паганини и лиричността на Шопен се съчетаха в нежна хармония, благодарение на лекотата и финеса на изпълнението на двамата прекрасни музиканти и на оркестъра Камерата Орфика към Нов български университет, дирижиран от директора на Виенския симфоничен орестър Кристиан Шулц. Мултимедията, създадена от Поли Герасимова, превърна музикалното събитие в коледна приказка. На фона на красотата на мелодията на сцената се сменяха картини от светлина.

Вълшебна вечер! Приказен концерт! Подарък за сърцата и душите на всички, които го преживяхме. Докосна най-фините струни в сърцата на публиката.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР