Приятелю TED!

Днес, вчера, преди една година или миналото хилядолетие слушах Стефан Цанев, който се беше явил по телевизора, за да ни каже как България загива, поради което младите й хора бягат навън, поради което тя загива. Толкова от един от „бащите на нацията“. Но какво се случи на 12 януари в Операта? Млади хора препълниха партера и двата балкона и слушаха други млади (в повечето случаи) хора, които дадоха да се разбере, че светът не е ей сега и ще свърши.

24 January 2013

Днес, вчера, преди една година или миналото хилядолетие слушах Стефан Цанев, който се беше явил по телевизора, за да ни каже как България загива, поради което младите й хора бягат навън, поради което тя загива. Толкова от един от „бащите на нацията“.
Но какво се случи на 12 януари в Операта? Млади хора препълниха партера и двата балкона и слушаха други млади (в повечето случаи) хора, които дадоха да се разбере, че светът не е ей сега и ще свърши. И че дори в България може да се живее интересно. Интересно, не лесно.
Важно е да се каже, че конференцията TED, която се случва за четвърти път в България и за която бяха дошли всички тези готини хора, беше подкрепена от бизнеса – Виваком, Телерик и др., защото е редно бизнесът да подкрепя иновативното мислене където и да е по света. И у нас.
Лекторите на TED са специалисти от три области (технологиите, забавленията и проектирането, technology, entertainment, design - TED), които имат интересни идеи и трябва да ги представят за не повече от 18 минути. Ако ви интересуват идеите, четете надолу.

хлапето
Едно хлапе, Любомир Янчев, показа изобретен от него и приятелите му софтуер със звучното име Мелиса, която разпознава глас и с която можеш да управляваш лампата, каната за вода и каквото се сетиш електрическо тяло вкъщи. Бяхме трима, сега сме петима, присъединете се към нас, каза Любомир, който иска да направи този софтуерен „иконом“ достъпен като цена.

бездомниците
Ако си спомняте готината инициатива за отбор от бездомни момчета, наречен „Отбор на надеждата“, който представи България на световното по футбол за бездомници в Мексико и се класира 14-и, побеждавайки Англия и Франция – е, зад него стои социалният предприемач Виктор Кирков. Той разказа, че от 6-месечния проект са спечелили всички – момчетата, половината от които са си намерили работа и са я задържали, трима са завършили средното си образование, а двама следват в университет; спонсорите, които са останали доволни защото представянето на отбора е отразено от много медии и то обширно; самият той като предприемач. Можело значи.

емоции за бога!
Георги Камов от консултантската компания Nextdoor каза: Хората ще забравят какво сте им казали. Ще забравят защо сте им го казали. Но ще запомнят как са се чувствали, когато сте им го казали. Най-важното е да създавате емоции.

самураите
Иван Кръстев, политолог, разказа: Вица за седемте самураи, които ходели из София. Хората ги питали: Кои сте вие? Те отговаряли: Седемте самураи. Защо сте трима? Няма хора, отговаряли самураите. Идеята е, че за да се случи промяна, трябва не само да имаш идеи, а да участваш. И по възможност да намериш и други самураи, с които да промените нещата в София. Или където.

www.
Леандър Литов, ядрен физик в CERN: Чистата наука на някои може да изглежда прекалено отвлечена и нямаща връзка с действителността, но тя създава технологии. WWW. е създадена в CERN, знаете го, там е адронният колайдер, в който се сблъскват протони с идеята да се открие частицата на бог.

виж как
Влади Шунтуров, съосновател на софтуерната компания за чисти технологии Lucid Design Group в Калифорния, показа: Колко е важно хората да визуализират ресурсите, които използват. Ако знаят, че за тока, който потребяват,отиват един вагон въглища, повечето се замислят и намаляват потреблението. Влади Шунтуров и екипът му са намерили начин да дават обратна връзка на потребителите. Първо в студентското му общежитие, после в повечето големи американски университети, сега с тях сключват договори най-големите американски градове!

идея под наем
Художникът Иван Мудов показа: как една забрана може да бъде превърната във възможност. Правило на TED конференциите е лекторите да не продават неща от сцената. Затова, каза Мудов, аз няма да продавам, но ще давам под наем - апартамента на жена си.

болни - не, различни
Ива Бонева демонстрира: Как изглежда един текст за хора с дислексия, как буквите буквално играят и се сливат и това пречи на дислектиците да четат бързо. Обаче те имат страхотно пространствено въображение. Норман Фостър, архитектът на лондонската Краставица и куп други световноизвестни сгради, е дислектик.

шанс за двойкаджията
Даниела Тодорова, която изоставя кариера в медиите, за да стане учителка в Горна Малина,  разказа: Колко опасно е да попаднеш в капана на ниските очаквания. Оказва се, че ако ученикът е слаб, учителят му дава 3 секунди да отговори на зададения въпрос и следва: Седни си, не знаеш. А ако ученикът е отличник, му се дават 10 секунди да отговори. При това учителят дискриминира слабия ученик напълно несъзнателно.

погребален костюм
Супер интересни бяха презентациите на участници в конференцията от други страни, излъчвани на запис. Едно момиче презентира прототип на погребален костюм, в който са вградени спори на гъби. Тези гъби са способни да разградят бързо мъртвото тяло до незамърсяващи околната среда елементи. Защото човек дори след смъртта си продължава да замърсява. Още повече че на много места по света например гримират починалите, за да изглеждат като живи и обработват телата с химикали за дълготрайност! Провокативна идея, нелишена от смисъл.

интровертите
Нюйоркска адвокатка говори колко са важни интровертите в един свят, ориентиран още от училище към екстровертност. Често това са хора, които раждат идеи – в самота. И това, че не са гръмогласни, не означава, че не са правилните лидери. И че усамотението е част от биографията на Исус, Буда и Мохамед.

Билетите за ТЕD  се свършват бързо, така че догодина му мислете от рано. Аз лично поне 3 дни след това ходих абсолютно въодушевена и с идиотското за мен чувство, че всичко е възможно и че има шанс. А това не ми се случва всеки ден.

За останалите лектори на конференцията вижте tedxbg.org.
ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР