Приказки с поуки за малко по-големи

20 March 2020

Снежанка и Седемте вируса

Било в началото на пролетта и цветчетата се сипели от дръвчетата. Снежанка била красива девойка, поради това и инфлуенсърка. Трудела се неуморно, решела черните си като абанос коси и почиствала редовно бялата си като сняг кожа, преди да заснеме поредното видео за блога. Нейната мащеха, злата царица, й завиждала зверски, защото не била толкова вайръл. Един ден, когато застанала пред Вълшебния лаптоп, го попитала, както обикновено: Лаптоп, лаптоп, повтори, че нийде на света няма друга с мойта красота! Но Вълшебният изкарал статистика, според която потребителите на социални мрежи намирали Снежанка за много по-секси от нея, злата царица. Това не се търпяло, затова царицата насъскала срещу Снежанка Седемте вируса. Снежанка побягнала от тях и се скрила в гората, затворила границите и зачакала здравните власти да ги неутрализират. Но вирусите, подучени от злата царица, се престорили на горски жители, които се завръщат в родината си и навлезли в гората. Единият се настанил на столчето на Снежанка, другият – в паничката й, третият – в легълцето и т.н. Снежанка обаче се била запасила с дезифектанти, преди да изчезнат от аптеките, и ги неутрализирала. Всички, освен един - най-малкия и най-хитрия. Той се скрил в една ябълка и зачакал. На третия ден от доброволната самоизолация на Снежанка в гората той все още бил в добро вирусно здраве и тогава Снежанка допуснала грешка. Вместо да почисти с дезифектант ябълката или да я изтърка под гореща вода със сапун, тя просто я измила в бистрото бързо поточе, що във гората клокочи, и я захапала. О, бедна, бедна Снежанке!


Червената шапчица и проверяващият вълк

Червената шапчица се била затворила в къщичката с баба си. Забраната да се разхожда насам-натам я заварила при прародителката й след поредния транш с прясно опечена питка и гърненце с масло и сега горкото двайсет и петгодишно дете умирало от скука. В това време край къщичката минавал Проверяващият вълк. Той решил да изпита знанията на Червената шапчица относно лошия Ковид. Почукал на вратата, но Шапчицата не му отворила, защото знаела, че е забранено събирането на повече от двама възрастни на едно място, а с баба й щели да станат трима.

Шапчице, знаеш ли как да се бориш с лошия Ковид, за да опазиш старата си баба? – попитал Вълкът от едната страна на вратата.
Редовно я слагам в гореща вана, която убива вирусите - отговорила Шапчицата от другата.
Бедна ми Шапчице, нима не знаеш, че това не помага срещу заразяване. Нормалната температура на тялото е между 36,5 и 37 градуса независимо от температурата на водата във ваната или на душа. Така само можеш да вдигнеш кръвното на баба си или да й докараш изгаряне на кожата. Най-добре мийте хубаво ръцете.

Шапчице, знаеш ли друг начин да се бориш с лошия Ковид, за да опазиш старата си баба?
Току-що обработих баба със спирт, а преди лягане ще я обработя и с белина, за да убия вирусите.
Драга ми Шапчице, нима не знаеш, че така само ще съсипеш пеньоара на баба си и ще повредиш лигавиците й. Концентрираният спирт и белината са за дезинфекция на повърхности и то при спазване на правилата за безопасност. Случайно баба ти да е повърхност?

Шапчице, знаеш ли друг начин да се бориш с лошия Ковид, за да опазиш старата си баба?
Смятам да позиционирам баба ми на студа, така вирусите ще замръзнат.
ОМГ, Шапчице! Така най-много да простудиш носоглътката на баба ти и да улесниш вирусите.

Вълчо, като толкова много знаеш, има ли нещо, което мога да направя за баба си?
Нито баба си с ултравиолетова лампа облъчвай, нито пък носа й със солен разтвор промивай. Лесно е - не отваряй на ловци, дори да твърдят, че са дошли да ви спасяват.

А на кого да отварям? - попитала глупавата Шапчица.

На готини вълци - отговорил вълкът. После опазил бабата.

(Препоръките на Вълка са съобразени с препоръките на Световната здравна организация, която се опитва да се бори с разпространението на фалшиви здравни новини.)

Спящата красавица и самоизолацията
Е, добре, ще се изолирам, щом трябва, казала Спящата красавица и заспала. След някое време дошъл Красивият принц и понечил да я целуне. Не! - извикали всички.

ВИЖ КОМЕНТАРИ
1
AVA
23 March 2020, 17:21

За първи път не дочетох текст на Адриана Попова...

ТВОЯТ КОМЕНТАР