Вечеря на свещи с Владо Каролев, волния ездач

Каролев в няколко ключови думи – холерик, вегетарианец повече от 30 години, гмуркач и волен ездач на всякакви екстремни мотори, сноуборди и т.н., страстен планинар, съвсем не страстен кулинар и... какво още – ще разберете по-нататък.

Ирина Иванова 20 November 2017

Снимка: Микаел Стефанов

Да си последовател на Владимир Каролев във фейсбук си има доста предимства. Първо, научаваш най-възхитителните високопланински маршрути в България, понеже той почти всяка седмица е някъде из върховете. Неведнъж задочно ме е изкушавал директно да си „открадвам“ маршрути от стената му. Второ, често дава съвети по различни финансово-икономически казуси, повечето от които са полезни и интересни дори за моя милост, която от финансиране разбира колкото от... химия, т.е. абсолютно нищо, но пък жонглира на ръба на пропастта с няколко кредитни карти. Трето, макар че не всеки път съм съгласна с изказаните от Каролев позиции, няма как да не отчета, че те винаги са мотивирани, а не истерично и дразнещо субективни. И четвърто, преди 7-8 години, когато се обадихме на Владо Каролев с предложението да го снимаме в ролята на клошар за един наш проект в EVA, той реагира на закачката в идеята и каза „да“ на секундата, без никакво колебание.

Владимир Каролев е завършил елитната по времето на социализма специалност МИО (Международни икономически отношения), през 1991 г. заминава за Канада, където защитава магистратура по бизнес администрация. Има общо три магистратури в своята област, а съвсем наскоро е записал и докторантура в един от най-престижните университети за бизнес образование – миланския „Бокони“. Все още е горещ привърженик на Симеон Сакскобургготски, преподавал е Управление на инвестициите в Българския кампус на Сити Университета на Сиатъл, занимава се предимно с инвестиционно консултиране и определя себе си като 100% либертарианец. Не случайно девизът на личния му блог е: Либерализирай това! 

Каролев в няколко ключови думи – холерик, вегетарианец повече от 30 години, гмуркач и волен ездач на всякакви екстремни мотори, сноуборди и т.н., страстен планинар, съвсем не страстен кулинар и... какво още – ще разберете по-нататък.

В ресторант „Темперо“ ни поднасят менюто и нашият гост светкавично си избира... три салати и нищо друго – таратор, зелена салата с чушка, лук, прясно сирене и лятна салца и салата с октопод. Чаша червено вино и едно еспресо, съвсем късо. Тутакси минавам в опозиция и си поръчвам бяло вино, много дълго кафе и свинска пържола. Шегувам се – салата с лимец беше.

Решавам да играя ва банк и още с първия си въпрос да хвърля Каролев в дълбокото.

Владо, наскоро осъмнахме с новината, че биткойнът е достигнал най-високите си нива в историята. Чудя се какво да правя с тази новина.

Не съм най-големият специалист по биткойни и т.нар. криптовалути, но съжалявам, че не се включих в този бизнес. Биткойнът е електронна валута, тоест базирана на нова софтуерна технология – блокчейн. В самото начало, когато е въведена в употреба, е обявено, че съществуват точно 21 млн. биткойни. Това създава сигурност, тъй като при всички други валути централните банки решават кога да печатат и кога – не. Следователно основният недостатък на традиционните валути – инфлацията – при биткойна просто не съществува. Има код и всеки от милионите програмисти по света може да отваря този код, да го чете, да проверява дали има нещо скрито-покрито. И всъщност всичките тези качества позволяват на биткойна да се развие, а на хората, които са си купили биткойни или са си създали – да направят доста пари.

Значи можеш и да си създадеш?

Да, тези хора, които си създават биткойни, се наричат „копачи“.

Чувствам се като в роман на Дан Браун – криптовалути, кодове, копачи на биткойни... В крайна сметка какви пари се печелят – реални или виртуални?

Реални. По света има вече и хотели, и ресторанти, които плащат с биткойни. Но започвам с недостатъците. Основният – дневните колебания на цената му са много големи. В един ден може да се качи с 20 и да падне с 40%... И ако си този нещастен инвеститор, който си е купил биткойн днес, но се е изплашил и го е продал на другия ден, защото е паднал с 40%, си изгубил доста пари. Абе не е лесно да разбираш от тази технология.

Определено! Наздраве! Да поговорим за кредитни карти.

Наздраве! Чакай само да довърша за биткойна. Много хора се притесняват, че тази електронна валута ще излезе някаква измама, но щом като едни от най-големите банки по света, включително Японската централна банка, са я признали... Макар че пък наскоро главният изпълнителен директор на една от най-големите инвестиционни банки в света обяви, че биткойнът ще се провали. Но според мен, тъй като съм либертарианец, колкото повече се развият криптовалутите, толкова по-добре. Благодарение на тях монополът на централните банки постепенно ще отслабне и дай Боже да изчезне някога.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Верен читател
22 November 2017, 07:29

Много приятно интервю. Благодаря Ви за него, г-жо Иванова!

ТВОЯТ КОМЕНТАР