Кейк с кондензирано мляко

Млякото прави вкуса деликатен и мек, маковите семена привнасят фин, ядков намек, а лимоновата кора - тръпки от свежест

Мануела Панайотова 21 октомври 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Есента е блага и спокойна. Отиват й колебливите воали на утринните мъгли, топлото пладне, розовия заник и ясните нощи. Красива е с шипките, лимонено жълтите минзухари, шума на падащи листа и стъпките в шумата.

Много й отива и днешното предложение за кейк с кондензирано мляко, семена от мак и кора от лимони. Млякото прави вкуса деликатен и мек, маковите семена привнасят фин, ядков намек, а лимоновата кора - тръпки от свежест.

Използвах 1 кутия подсладено кондензирано мляко (400 г), 4 яйца, 120 г брашно, 50 г масло, 50 г семена от мак, кора от 2 лимона, щипка сол, 11 г бакпулвер.

Как го направих: Комбинирах кондензираното мляко и яйцата (може да е малко по-трудно, заради плътността на млякото). Добавих разтопено масло, брашно, бакпулвер, макови семена и кора от 2 лимона. Изпекох на 150 С за 50-55 минути.

Кейкът не става много сладък, затова може да се сервира с пудра захар или глазиран. За повече свежест предпочетох да го глазирам - смесих 80 г пудра захар със сок от 1/2 лимон и 2 с. лъжици семена от мак. Разбърках, докато се втечни, полях и поръсих с лимонови кори.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР