Праскови брюле

Стилен комплимент за лятната трапеза

Мануела Панайотова 19 August 2017

Този десерт е изненадващ и стилен комплимент за лятната трапеза. Хареса ми идеята да ползвам плод за основа на яйчен крем, поднесен с горена захар и се спрях на праскови. Зрелите, дъхави кълба с плюшена обвивка хармонират с лекия крем и с първите карамелени нотки на времето, а комбинацията носи аромат, вкус и много настроение.

За крема използвах 250 мл сметана, 5 големи, яйчени жълтъка, пръчка ванилия, 3 с. лъжици царевично нишесте, щипка сол, 80 г захар, 1/2 чаша плодова бира (дава блясък на вкуса), 3 или 4 праскови, захар за горене.

Как ги направих: В касерола смесих сметана, нишесте и сол. Сложих на слаб огън и добавих ванилията, като я разрязах и остъргах семената. Изчаках леко да заври и свалих от котлона. Разбих жълтъците със захарта и започнах внимателно да смесвам с топлата сметана. Върнах крема на огъня, добавих бирата и изчаках да започне да се сгъстява като разбърквах често. Нарязах прасковите наполовина, отстраних костилките и ги издълбах. Напълних с крем и ги охладих за около 2 часа. Извадих от хладилника, поръсих с тънък слой захар и карамелизирах с горелка.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР