Марела Аниели - последният лебед

Тя е наследница на империята ФИАТ, чийто владетел, Джани Аниели, е бил некоронованият крал на Италия, един от най-богатите и влиятелни личности в света. Марела Аниели е необикновена жена, наистина последната от една особена порода жени

Милена Попова 25 май 2017

Портрет на Марела, 1967

Вероятно сте виждали знаменития й портрет, направен от фотографа Ричард Ейвдън – тя е в профил, източила шия, най-дългата шия в Европа в средата на миналия век, както твърдят съвременниците й. Истинска еманация на всичко онова, което една родена принцеса трябва да притежава – финес, сдържаност, нестандартна красота, както и прословутата й лебедова шия, способна да носи високо вдигнатата глава на аристократичното достойнство, винаги и при всякакви обстоятелства.

През май тази забележителна жена – Марела Аниели, навърши 90 години. Тя е наследница на империята ФИАТ, чийто владетел, Джани Аниели, е бил некоронованият крал на Италия, един от най-богатите и влиятелни личности в света и един от хората в основата на италианското икономическо чудо. Той си отива през 2003-а от рак на простатата. Три години преди това Марела погребва своя син, самоубил се на 46, докато тя е на гости на Оскар де ла Рента в Щатите. Днес Марела Аниели не си говори с единственото си дете – дъщеря си, която води съдебни дела за наследството на баща си. Донна Марела отдавна е затворила вратите на своя живот за външни хора и отдавна не е в класациите на най-добре облечените знаменитости в света. Но продължава да носи главата си гордо вдигната върху лебедовата си шия с ореол от съвсем бели коси. И да живее в света, който сама си е създала – сред колекции от картини и мебели с непреходна стойност, сред огромни фантастични градини, истински паркове, образци на ландшафтния дизайн, сред тишината на махагоновите библиотеки и на своите спомени.

Марела Аниели е необикновена жена, наистина последната от една особена порода жени. Труман Капоти нарича тази порода „лебедите“ – жените от джет сета, новия клуб на най-богатите хедонисти в света, създаден след Втората световна война. Красиви, умни, много от тях и добре образовани и най-важното – успели да се омъжат за мъже, които са новите господари на света. Те могат да отидат до всяка точка на планетата със свръхбързите си яхти и частни самолети, превърнати в комфортни къщи. Получават като подаръци от съпрузите си обеци – копия на Тадж Махал, за милиони долари, или пък вили, галерии, яхти. Колекционират изкуство за милиони долари така, както колекционират най-новите произведения на Ив Сен Лоран, Валентино, Баленсиага… Могат да си купят света и да го превърнат в най-бляскавото парти. Сещам се само за още една жива легенда от „лебедите“ – 84-годишната принцеса Лий Радзивил, сестрата на Джаки Кенеди Онасис. Ето ги и другите героини на писателя: самата Джаки Кенеди Онасис, Фиона Тисен, Глория Гинес, Бейб Пейли, Смит Кейт... Към тях се присъединяват по-младите Мариса Беренсон и Даян фон Фюрстенберг (която се омъжва за племенника на Джани Аниели, Егон фон Фюрстенберг). Но според неподражаемия Капоти Марела Аниели е „лебед №1 на Европа“. Тя е не просто съпруга на автомобилния магнат, но и аристократка във всеки смисъл – житейската й мисия е да превърне живота си в красив мизансцен на откритата наслада от лукса и богатството по един артистичен и интелигентен начин. Освен икона на стила в началото на 60-те, когато оглавява класации за най-добре облечени жени, Марела Аниели е световноизвестно име като колекционер на картини и произведения на изкуството, отличен фотограф и автор на книги и албуми, създава своя текстилна линия, галерии и пинакотеки, дарява щедро. Тя е съавтор на интериорите и ландшафтния дизайн на 7-те къщи на фамилията Аниели – всички до една различни и образци на съвършения вкус. Тя е всичко онова, което Vogue преди десетилетия нарече tastemaker – човек, който със своята култура и поведение влияе и формира вкусове у другите.

Идеалната съпруга 

За Джани (Джовани) Аниели, който носи името на дядо си, сенатор и основател на ФИАТ, няма идеална съпруга, а само идеална любовница. „Жените не трябва да бъдат обичани, а завоювани“, смятал той. Джани е роден през 1921 г., а на 24 години остава сирак, скоро умира и дядо му, сенаторът, и Джани става глава на фамилията като най-голям от седем деца. Бароковата вила на Аниели във Флоренция е срещу имението на принцеса Марела Карачиоло ди Кастанието, така че всъщност се познават от деца, макар и бегло. Сестрата на Джани Мария Соле става нейна приятелка и разказва на Марела за военните му подвизи в Африка, където италианските войски се сражават по време на Втората световна война, за неговата безкрайна галантност, за безразсъдната му смелост. И „още преди да го срещна, усетих пеперуди в корема“, пише Марела в мемоарния си албум „Последният лебед“. Срещат се, когато тя е на 18, а той на 26. Родителите на Марела са богати интелектуалци, библиотеката им е пълна с поезия, която девойката буквално поглъща. Майка й е американка от Илинойс, баща й е богат италианец от благородно потекло, след войната работи като дипломат в Турция, после в Швейцария. Те са консервативни и старомодни. Виж, кланът Аниели, който също е част от италианската аристокрация, е от съвсем друго тесто. Това са новите богаташи, ексцентрични, скандални, моторът на светския живот, ненаситни на бързи коли, скъпи яхти, на любовници. Едоардо, бащата на Джани, богат и разглезен италианец, загива при инцидент с хидроплан, плащайки с живота си страстта към екстремни изживявания. Джани Аниели впрочем наследява тази страст към високите скорости и високия адреналин. Майката на Джани, Вирджиния, е отлъчена от семейството от властния си свекър след смъртта на съпруга си. От майка си Джани пък наследява вироглавата неуправляемост и вероятно обсебеността от секса. Вирджиния загива в катастрофа, а жълтите вестници подхвърлят, че младият й шофьор е умрял с разкопчан панталон.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР