Нейно Величество Маргаритката на Дания

2023-та се оказа най-дъждовната в историята на Дания. Но не това разплака датчаните в новогодишната нощ. Любимата им кралица Маргрете II, обичаща да се подписва като Дейзи, обяви, че след 52 години на трона абдикира в полза на сина си принц Фредерик. Обясни го с претърпяната операция на гръбнака и напредналата си възраст. И понеже Маргрете II беше последната коронована жена в света, през 2024 година осъмнахме в един свят без кралици.

Адриана Попова 07 April 2024

„Дания за мен е по-важна от всичко останало. Не мисля, че някога съм се заигравала с идеята да поставя брака си над трона.“

Снимка: getty images/guiliver

2023-та се оказа най-дъждовната в историята на Дания. Но не това разплака датчаните в новогодишната нощ. Любимата им кралица Маргрете II, обичаща да се подписва като Дейзи, обяви, че след 52 години на трона абдикира в полза на сина си принц Фредерик. Обясни го с претърпяната операция на гръбнака и напредналата си възраст. И понеже Маргрете II беше последната коронована жена в света, през 2024 година осъмнахме в един свят без кралици.

Подобно на третата си братовчедка и добра приятелка Елизабет II, и датската кралица при появата ѝ на бял свят не е смятана за престолонаследничка. Но на баща ѝ крал Фредерик IX след три дъщери така и не се ражда син и когато тя е на 13, променят закона, за да могат и жени да заемат най-стария трон в Европа.

Като истинска потомка на викинги със своите 182 сантиметра Маргрете буквално стърчи над повечето от държавните глави, с които се среща през дългото си управление. А от нисичката Елизабет II се различава и по обичая да размахва високо и радостно ръка, докато поздравява поданиците си, да пее с цяло гърло националния химн и най-вече – по лъчезарната усмивка. За разлика от често стиснатите британски устни на Лилибет, трудно е да се намери снимка, на която Дейзи да не е широко усмихната.   

Като малка е грозно патенце, леко тромаво и доста опърничаво. Според неин биограф веднъж ухапала сериозно сестра си Бенедикте по ръката. С израстването обаче искрящите очи, високото чело, лебедовите рамене, изразителният нос, изправената осанка я превръщат във впечатляващата кралица, любимка на нацията. Не е ясно как точно Маргрете II поддържа стройната си фигура, при положение че диетата ѝ през годините не изключва и хотдог. Може би едно от обясненията са любимите ѝ цигари – навик, наследен от баща ѝ, който никога не е криела. Според слухове, когато е канена като дизайнер за постановки на Кралския театър, в сградата изключвали всички датчици за дим. И все пак миналата година тя се отказва от цигарите – сигурно най-щастлив от факта е бил личният ѝ зъболекар, у когото може би е избуяла надеждата да върне белотата на прочутата ѝ усмивка.

Не си представяйте, че през годините някой лакей е вървял след Маргрете, за да ѝ поднася огънче за цигарата ѝ без филтър. Тя и семейството ѝ са известни с непринуденото си държание. По време на ковид изолацията Маргрете II отмени тържествата за 50-ата годишнина от възкачването си на престола, но изслуша по нощница и с разпусната бяла коса серенадата, която служители от двореца изпълниха под балкона ѝ.

В навечерието на миналата Коледа се снима как с дяволита усмивка отнася на тавана традиционната оризова каша за домашните духове. Нейната лежерност, лекотата, с която носи короната, обаче не намаляват ни най-малко уважението към нея. Тя е кралица на кралство, много различно от британското, в което неформалното общуване е норма и където да кажеш: „Здравей, Фред“, на минаващия край теб престолонаследник, изглежда съвсем в реда на нещата. Да видиш на живо някого от кралската фамилия – в ресторанта, в парка, как кара колело на улицата или води детето си в държавното училище – всичките осем внуци на Маргрете са учили и учат в такива!, не е рядкост и мнозина от 5,8-милионното население на скандинавската държава могат да се похвалят с този шанс.

Маргрете Александрине Торхилдур Ингрид е родена на 16 април 1940 г. в двореца Амалиенборг в Копенхаген, зимната резиденция на кралското семейство. Само седмица по-рано Дания е окупирана от нацистите. Дядо ѝ крал Кристиан X остава в историята със смелия жест в подкрепа на евреите, които били принудени от окупаторите да носят жълти звезди. Кралят заявил, че всички датчани са равни, и също сложил звезда на ревера си.

Маргрете става кралица на Дания, Гренландия и Фарьорските острови през 1972 г., когато баща ѝ умира след кратко боледуване. Преди нея само една жена е седяла на датския трон – нейната съименничка Маргрете I е призната за кралица на датчани, шведи и норвежци в края на 14. век. Тогава Дания е могъща държава, но през вековете постоянно губи територии и днес е доста по-малка по размер от бившите си подопечни Швеция и Норвегия. Самото датско кралство е на близо 1200 години, като първите му владетели са някой си Гром Стари и синът му Харалд Синия зъб, на когото е кръстена блутут технологията.

Завършила е гимназия в Копенхаген, после учи праисторическа археология в Кеймбридж, политически науки в университета в Аархус, следва в Сорбоната и в Лондонското училище по икономика и политически науки. Говори свободно английски, френски, шведски, немски, в по-слаба степен владее фарьорски.

Специално френския има възможност да упражнява и с Анри дьо Лаборд дьо Монпеза, наследник на графовете Монпеза, мъж с излъчването на провинциален земевладелец от епохата на Втората империя. Двамата се запознават през 1965 г. в Лондон, където тя учи, а той е секретар във френското посолство. След година се срещат на сватба в Шотландия. Анри кани престолонаследничката на Дания на частна вечеря. По-късно тя ще признае, че се влюбила лудо в шест години по-възрастния французин, който вече имал зад гърба си доста пъс-тър живот. Отраснал е във Виетнам, където баща му има малка бизнес империя.

В навечерието на Втората световна война семейството се прибира във Франция и Анри учи в йезуитски колеж. После отново се връща във Виетнам, където завършва гимназия. В Сорбоната следва право и политически науки, после служи във френската пехота в Алжир. Освен виетнамски е учил и китайски. Опитът му с езиците вероятно му помага да проговори бързо и датски, макар акцентът му да си остава доста забележим. За да се ожени за принцесата, той се отказва от католицизма и приема лутеранството, а името му губи френското си звучене и става Хенрик. Сватбата им е през 1967 г. и на снимките от тържествата двамата изглеждат истински щастливи.

В следващите две години им се раждат синовете Фредерик и Йоахим. През годините Хенрик се занимава с езда, скулптура, издава стихосбирки, включително една, посветена на уникалната природа на Гренландия, а любовта му към добрата храна и напитките личи както в няколкото му кулинарни книги, така и по оформилия се в по-късната му възраст царствен корем. Прекарва все повече време сред лозята на купеното от семейството през 1974 г. Шато-де-Ке в Южна Франция. Най-голямото предизвикателство в кариерата му на кралски съпруг е да държи езика си зад зъбите, истинско мъчение за французина в него. С годините Хенрик си спечелва славата на най-раздразнителната кралска особа в Европа.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР