В дома с белите жерави

В модерното предградие на Мелбърн – Турак, сред пищност, блясък и величие, достойни за героите от сериала „Династия“

Калина Константинова 27 February 2024

Снимка: gregnatale.com

Един от последните проекти на австралийския интериорен дизайнер Грег Натале ни отвежда в модерното предградие на Мелбърн – Турак, сред пищност, блясък и величие, достойни за героите от сериала „Династия“.

Ако искате да живеете в минималистичен, монохромен, уравновесен интериор, със сигурност не бихме ви препоръчали да се обърнете към Грег Натале. Австралийският интериорен дизайнер е известен с пищните си проекти, в които не се притеснява да комбинира стилове, текстури, мотиви, материи, създавайки визуална експлозия от цветове, отблясъци, тоналности. Грег Натале работи мащабно, търси по цял свят най-качествените материали, обича изкусното занаятчийство в изработката и на най-незначителния детайл, създава специално за конкретното пространство обзавеждане.

„Когато бях млад – споделя Грег, – интериорите, които виждах по телевизията, отразяваха един завладяващ свят, който в крайна сметка щеше да ме насочи към кариерата ми на дизайнер. Особено впечатление ми беше направил домът на злодейката от сериала „Династия“, Алексис Карингтън. Белите стени с розови акценти, елементите ар деко и неподражаемото холивудско излъчване изплуваха на преден план в съзнанието ми, когато започнах да проектирам интериора на този мезонет с три спални в модерното предградие на Мелбърн – Турак.

Собствениците, младо семейство, управители на фирма за продажба на луксозни часовници и бижута, искаха да превърнат своя изцяло бял и минималистичен интериор  в пищно обзаведен дом с усещане за величие. Розовите тоналности и златните акценти се появиха като желание още в самото начало в разговорите ни, а те бяха до голяма степен вдъхновени от интериора на собствения ми дом в Сидни, който клиентите ми бяха видели.“

Вижте синмки в галерията ни.

Както обикновено в проектите на Грег Натале, първоначалната идея е само фон, върху който се наслагват допълнителни сюжетни линии. Тук холивудското излъчване от 80-те години на миналия век е обогатено с форми и цветове, повлияни от постмодернизма, видими най-вече в специално проектираните и изработени килими. Тяхната мекота, текстура, мотиви създават определен характер на всяка една зона и оформят динамиката на пространствата.

„Цветовата палитра, на която се спряхме със собствениците – продължава разговора Грег Натале, – съвпадна с мое скорошно пътуване до Париж. Съзнанието ми бе изпълнено все още с изисканата комбинация от кестеняво, бордо и месинг, която украсяваше всичко във френската столица – от интериора на кабаретата и шикозните барове до опаковките на класическите парфюми.“

Особено отличителен архитектурен елемент, видим в повечето проекти на Грег Натале, както и тук, е арката.
„Любовта ми към арките е повлияна от италианските ми корени. Великолепните аркади на Колизеума, пресичащите се арки на Пантеона, бароковият купол на базиликата „Свети Петър“ – тези архитектурни чудеса са неразделна част от моето наследство. Дори в предградието на Сидни, на другия край на света, израснах заобиколен от арките, които украсяваха екстериора и интериора на семейната ни къща. Обичам в тях комбинацията от изящество и сила, отвореността, която придават на конструкциите, и начина, по който позволяват флуидното преминаване от едно пространство в друго“, разказва Грег Натале.

В този апартамент арката присъства още от входното пространство, придавайки му елегантност. Коридорът към вътрешността на дома е облицован с огледални панели, които създават интересна игра на отражения. Стенните аплици, с тяхната почти скулптурна форма, таванът със сивата искряща мазилка, килимът с едрите мотиви са все елементи, които ни подготвят за пищността, която ни очаква.

Интериорът на дома ни посреща с експлозия от цветове, текстури и мотиви. Преобладават розовите тонове и месинговите акценти.

Собствениците притежават колекция от мебели на интериорния дизайнер Джонатан Адлър, които искат да впишат в новия интериор. „Обичам цвета, остроумието и изобретателността на формата, присъстващи в предложенията на Адлър – продължава разказа си Грег, – и очаквах с нетърпение да ги включа в трансформацията на апартамента. Исках с тях да изразя страстта на собствениците към професията им и да подредя мебелите като бижута, на които да се радват всеки ден.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР