Бяло кадифе

Пюре от целина – плътно като кадифе за небцето и меко като коприна за обонянието

Мануела Панайотова 02 април 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Зеленчуковите пюрета обогатяват палитрата на едно блюдо - дават цвят, подчертават вкуса, надграждат аромата, придават завършеност.

Предлагам ви пюре от целина, което за небцето е плътно като кадифе, а за обонянието - меко като коприна. Текстурата му е обогатена с ориз, а ароматът омекотен с прясно мляко и сметана. Избрах да го поднеса с печени моркови, червено цвекло, чесън и каперси, но отлично допълва и различни месни ястия. Освен това е много приятен начин да се консумира повече целина - този невероятен зеленчук, билка и подправка. Малка част от ползите му се крият в наличието на ценни минерали, витамини, има силно пречистващото, укрепващо и противовъзпалително действие.

Използвах корен целина - 350/400 г, 1 литър мляко, 1/2 чаша ориз, 2 с. лъжици сметана, сол, черен пипер.

Как го направих: Почистих целината и я нарязах на кубчета. Добавих мляко, сол, черен пипер и поставих на силен огън. Когато течността завря добавих ориз, разбърках и оставих да къкри за около 20 минути. Прецедих сварените ориз и целина, добавих сметана и ги пасирах. С част от останалото мляко разредих, а другата част използвах за супа.

*За снимките са използвани керамична купа, керамична лъжица и ленена подложка за сервиране на Duka

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР