Пита с канела и ябълки

С аромат на празник и домашен уют

Диана Шингарова 13 December 2016

Снимка: Диана Шингарова

Приготвя се бързо и лесно и е наистина много вкусна. Пълнежът може да бъде импровизация по ваш вкус и според сезона. Комбинацията от ябълки, стафиди и канела е класика, но и добавката от ароматни сини сливи и смокини също не е за подценяване. Десертът изглежда впечатляващо и носи аромата на празник и домашен уют.

Предпочитам да оценявам сладкиша така, както си представям перфектната жена: фина, леко сладко-кисела, да не е груба и екстровертна. Деликатно създадена, без да е прекалено напудрена. Сдържана, непоказваща всичко и разбира се, с ТРАЕН пълнеж. Греъм Кер, телевизионен кулинар
Необходими продукти за блата: 500 г брашно, 1 ч.ч. захар. 1 ч.ч. нарязани орехови ядки, 5 яйца, 1/2 ч.л. канела, щипка сол, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2 пакетче краве масло (60 г)

За плънката: 2 ч.ч. настъргани ябълки – отцедени и захаросани, шепа стафиди. През този сезон добавям също сини сливи и смокини.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата и захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане добавете киселото мляко, орехите, канелата, солта, маслото и брашното. Омесете меко тесто. Разделете го и разточете две кори. Едната сложете на дъното на намазана с масло тавичка. Сипете плодовия пълнеж от захаросани ябълки, стафиди, сливи и смокини. Отгоре сложете другата кора. Натиснете отстрани, за да се затвори тестото плътно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Като извадите питата от фурната, намажете с вода и мед и увийте с кърпа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР