„Здрасти, хора, Лелчи here!"

Втората книга на духовитата и безкомпромисна Йоана предлага нови 100% „Леля approved“ рецепти. Предлагаме ви пет от тях

Диана Шингарова 30 March 2024

Снимка: ИЗДАТЕЛСТВО „СИЕЛА“

Предполагам, досещате се кой ви кани на нова порция здравословни рецепти. Най-популярната Леля в българския YouTube Йоана Йокко и издателство „Сиела“ представят „Още 50 здравословни рецепти“.

Втората книга на духовитата и безкомпромисна Йоана предлага нови 100% „Леля approved“ рецепти, които могат да превърнат менюто ви в истинско пиршество, без значение дали си падате по пилешки кълки или по карфиолени букли. Въпреки че Йоана не изпада в крайности и не брои калории, този път към рецептите за всяко ястие са добавени и те.Йоана смята, че тайната на здравословното хранене се крие в баланса и в премерено консумираното удоволствие.

КРЕМСУПА ОТ ГРАХ С МЕНТА И ЧИЛИ ОЛИО

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 6 ПОРЦИИ:
800 г грах
1 голям картоф
2 с.л. кокосово масло
или предпочитана от вас мазнина
1 глава лук
1 лимон
3–4 скилидки чесън
6–7 стръка прясна мента
2–3 стръка магданоз
2 с.л. сол
1,5 л вода



Нарязваме лука, чесъна и картофа (не е нужно да е на ситно). В тенджерка си загряваме мазнината до средна температура, първо слагаме лука да се запържи, след 2–3 минутки – и чесъна. Разбъркваме и запържваме още 2–3 минутки и добавяме водата, картофа и солта. Варим под капак. След около 10 минути добавяме 700 г грах, като си оставяме малко от него настрана, който няма да пасираме. Варим още 6–7 минути и добавяме магданоза и листата от мента (без стеблата). Разбъркваме и оставяме под капак за 2 минути, след което пасираме супата до получаване на гладка смес. Добавяме останалия грах към пасираната супа, слагаме капака, изключваме котлона, но оставяме тенджерката върху него. Пробваме на вкус и може да доовкусим със сол и черен пипер на вкус.
Сервираме в купички, декорираме с листенца мента и добавяме няколко капки чили олио.

КАРТОФЕНО-МАГДАНОЗЕНИ КЮФТЕНЦА С ПАРМЕЗАНОВА КОРИЧКА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 10 КЮФТЕНЦА:
500 г картофи
2 връзки магданоз
2–3 стръка зелен лук
100 г краве сирене
50 г пармезан
2 яйца
30 г масло
1 ч.л. сол
1 ч.л. шарена сол
½ ч.л. черен пипер



Обелваме, измиваме, нарязваме и сваряваме картофите. Сварените картофи намачкваме заедно с маслото. В купа смесваме добре намачканите картофи, ситно нарязания магданоз и зелен лук с кравето сирене, яйцата и подправките. Настъргваме на ситното пармезана и включваме фурната да загрява (220 градуса, горен и долен реотан). С ръце оформяме кюфтенцата, след което ги овалваме в настъргания пармезан. Подреждаме в тава върху хартия за печене и печем в предварително загрятата фурна за 40 минутки. По желание сервираме с кисело мляко.

ХАПКИ ОТ СЬОМГА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2–3 ПОРЦИИ:
600 г филе от сьомга
1 с.л. царевично брашно
1 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. куркума
1 ч.л. черен пипер
сокът от половин лимон



Нарязваме сьомгата на кубчета и премахваме костите, ако попаднем на такива. В купа слагаме парченцата сьомга с всички останали съставки и разбъркваме добре. Може да се приготви веднага или за по-наситен вкус да оставите час-два да се маринова.

Разпределяме в тавичка, покрита с хартия за печене, като подреждаме парченцата, без да се докосват. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 15–18 минути или в еърфраер за 12 минути на 200 градуса. Може да сервирате с различни гарнитури или като част от салат

БОНБОНИ „СУРОВА МЕДЕНКА“

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 8 БР.:
150 г сурови орехи
2 с.л. мед
½ ч.л. канела
3–4 капки екстракт от ванилия
малко черен шоколад – за декорация



Смиламе орехите в блендер. Към полученото брашно от орехи добавяме меда, канелата и екстракта от ванилия. Смесваме всичко добре до получаване на меко тесто. Оформяме топченца с еднакъв размер и по желание декорираме с малко разтопен черен шоколад (70%) и наситнени орехи. Слагаме в хладилник, за да стегнат за половин час, и са готови за консумация. Може да експериментирате с декорацията.

ЧИЛИ ОЛИО

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 3–4 с.л. кокосово масло
1 ч.л. чили
1 скилидка чесън
½ ч.л. лют червен пипер
½ ч.л. пушен червен пипер
7–8 листа мента

Нарязваме чесъна и листенцата от мента на много ситно. Кокосовото масло слагаме в подходящ съд на котлона, докато се сгорещи. В керамична купичка смесваме всички подправки, чесъна и ментата. Изливаме горещото олио в купичката, то ще запържи за момент микса от подправки. Разбъркваме вече полученото чили олио.
Чудесен акцент е за кремсупи.

1 КОМЕНТАР
1
Камен Коев
30 March 2024, 21:36

Рецептите са интересни, но в заглавието и изложението се долавя излишен опит за модерност, сякаш няма адекватни български аналози на тези думи на английски (here, approved). Това става модел за подражание и обеднява езика ни, особено сред новите поколения. Иначе - успех на Лелчето и на книгите ѝ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР