Теория на хедонизма

Бял шоколад-лайм кремьо, бонбони с течен център и мозайка от цвят от бъз и малини

Диана Шингарова 03 March 2024

Снимка: ilian.co.uk рецепти милен златев, Милен Панев

Кулинарният фотограф Илиан Илиев безспорно знае как се прави красива и успешна кулинарна книга. Илиан живее, снима и преподава кулинарна фотография в Кеймбридж, но често можем да го видим в компанията на топготвачите на София.

Има талант не само да създава красива, модерна, въздействаща и емоционална фотография, а и да улавя и създава тенденции, да налага млади таланти, да предизвика утвърдени шеф- готвачи у нас да творят заедно и да намерят пресечна точка между кулинарното изкуство, фотографията и изкуството на книгата.

В красив и амбициозен проект ни потапят фотографът и двама топготвачи с „ТHE FOOD HEDONISTS“. Книгата за изкуството на българската кулинария засега е само на английски. Към златния медал, който спечели на конкурс в Токио за фотография, вече е прибавила и престижната червена точка за първо място в категорията „Тeam books“ на Best of the world – световните награди за кулинарни книги на Gourmand. Ревюто на книгата е написано от друга наша кулинарна звезда – шеф Емил Минев, кулинарен артдиректор на „Кордо Бльо“. Поздравления за отбора на Илиан Илиев, Милен Златев, Милен Панев, ReSol bg и mastercard.bg!

И понеже хедонизмът е термин с гръцки произход, който означава наслада, а за привържениците на хедонизма наслаждението е висше благо, избрахме два десерта, за да се насладите и вие на книгата.

БЯЛО ШОКОЛАД-ЛАЙМ КРЕМЬО, БОНБОНИ С ТЕЧЕН ЦЕНТЪР И МОЗАЙКА ОТ ЦВЯТ ОТ БЪЗ И МАЛИНИ



Необходими продукти за 10 порции:

Бяло шоколадово-лайм кремьо
510 г бял шоколад 35% valhrоna
кора от 2 лайма
460 г мляко 3,6%
480 г сметана 36%
200 г жълтък
80 г захар
14 г желатин листа (silver)
2 бр. кардамон семена

Шамфъстък бонбони с течен център
60 г шамфъстък пралини
200 г сметана 3,6 %
1 бр. лимонова трева
40 г кокосово мляко
30 г захар
100 г бял шоколад 35% valhorna

100 г кокосово масло
2 г mycryo (какаово масло на прах)

Плодова мозайка
400 г малини
65 г сироп от цвят от бъз
600 г ябълков сок
5 г листа мента
70 г лимонов сок
2 г лимонова кора
80 г захар
8 г Gomma kappa – прахообразен желиращ агент, произведен от морски водорасли
Бял шоколад за декорация
110 г темпериран бял шоколад

Темперирайте бял шоколад и го разстелете върху трансферен лист за шоколад. Оставете го за 20 минути и нарежете с кръгла метална формичка нож. С него ще декорираме. Бяло шоколадово-лайм кремьо. Активирайте желатина в студена вода за 15 мин.

Когато белият шоколад е наполовина разтопен, добавете сметаната, млякото, кардамона, половината захар и оставете да заври. Смесете останалата захар и жълтъците. Внимателно добавете малко от топлата сметана към жълтъците, бъркайте и после добавете жълтъците обратно в млечната смес. Гответе на ниска температура, докато сместа достигне 82оC, отстранете от огъня и добавете желатина. Прецедете, добавете кората от лайм. Изсипете сместа в цилиндрични силиконови форми. Накрая напръскайте със спрей с шоколад за кадифен завършек. Оставете да се размрази в хладилник.

Шамфъстък бонбони с течен център. Кипнете сметаната, захарта и кокосовото мляко за 50 сек, отстранете от огъня, добавете лимоновата трева. Покрийте с фолио, оставете за 40 мин. Прецедете върху пралините от шамфъстък, емулгирайте с ръчен пасатор. Изсипете в малка сферична силиконова форма и замразете. Смесете белия шoколад, какаовото масло и mycryo и ги разтопете заедно. Замразете, извадете от формата и ги потопете в бял шоколад, какаово масло и mycryo, за да създадете хрупкава обвивка.

Плодова мозайка. Нарежете малините с дебелина 5 мм. Подредете плодовете на дъното. Комбинирайте ябълков сок, лимонов сок, кора от лимон, листа от мента, захар и сироп от бъз и оставете да заври. Пюрирайте и оставете да се запари около 30 мин. Прецедете и добавете Gomma kappa, оставете да заври. Изсипете върху плодовете и оставете да се охлади.

За сервиране: Поставете плодовата мозайка в средата на черна чиния, след това поставете шоколадовото кремьо отгоре. Добавете три бонбона с течен център и два ринга от бял шоколад с принт.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР