Телешки тартар, катък и тарама от шеф Алекс Гоцев

Пътуване към непознати вкусове

Диана Шингарова 10 February 2024

Снимка: KOMAT restaurant

DOT Sofia e новото място в столицата, където добрият вкус живее в пресечна точка между архитектурата, дизайна, изкуството и хубавата храна. А KOMAT restorant на първия етаж е точката, където шеф Алекс Гоцев превръща храната в изкуство! Всяко ястие разкрива неговата креативност. Той е този, който избира с внимание най-доброто от близкия пазар. За вас остава само да се насладите!

Представяме ви три рецепти от шеф Алекс Гоцев:

TAРАМА
150 г хайвер
650 г бял хляб
250 мл вода
50 мл слънчогледово олио
50 мл зехтин
1 средно голяма глава червен лук
сок от 1 лимон

Препечете хляба на тостер. Нарежете предварително червения лук на ситно. Сложете всички съставки в кухненски робот на степен 4,5 за 2 минути и на степен 7,5 за около 30 секунди.

КАТЪК
700 г цедено кисело мляко  (нискомаслено)
200 г кисело мляко - 3,6%
200 г овче сирене
300 г печена червена чушка
сол
пипер

Пасирайте съставките до получаване на гладка текстура. Овкусете със сол и черен пипер. Поднесете с топъл хляб и ароматни билки.

BEEF TARTARE
130 г говеждо филе

Марината:
1 кг кетчуп heinz
20 г доматено пюре концентрат
200 г кисели краставички
100 г френска горчица
50 г аншоа
100 г каперси
черен пипер
сол


За маринатата: нарежете всички съставки на ситно,  прибавете ги в кетчупа. Резбъркайте, за да се смесят добре. Овкусете със сол и черен пипер. На 130 г ситно накълцано говеждо филе се слага 60 г от маринатата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР