Божествено предястие

С авокадо, слънчогледови семки и тученица

Мануела Панайотова 25 June 2016

Снимка: Мануела Панайотова

В жегите това лесно, свежо и много апетитно предястие е изключително подходящо. Съставките са семпли, много добре си пасват, заменяеми са. Ако намалите количеството мента в рецептата по-долу, ще получите една много добра база за коктейл с раци или скариди. Може да ползвате кората на кафявото авокадо за сервиране - тя е много здрава и еластична, а и придава стил на поднесената храна. Ацтеките са наричали авокадото „плодът на боговете”.

Използвах 2 броя добре узряло авокадо със зелено-кафява обвивка, 100 г замразен грах, 50 г сурови слънчогледови семки, около две шепи тученица*, 1 краставица, сок от 1 лимон, половин връзка прясна мента, сол, кайенски пипер и индийско орехче на вкус.

Как го направих: Накиснах слънчогледовите семки във вода за около 2 часа - освен че са по-полезни за консумация след накисване, семките дават една фина кремообразна структура на предястието. Поставих в блендер всички съставки и миксирах до гладка консистенция. Подправих, отново миксирах и налях малко вода до желаната от мен гъстота. Ако решите да увеличите количеството на водата, ще получите вкусна екзотична супа.

Бихте могли да я сервирате и в кората от авокадото, след като я охладите и поднесете с лед. И авокадото, и слънчогледовите семки, и тученицата са обявени за суперхрани.

*Тученица или тлъстига е хранително и лечебно растение, което се използва предимно за салати и присъства в кухнята на много държави. Богата е на фибри, витамини и минерали събрани в 16 калории за 100 г продукт. Листата са сочни, с леко кисел вкус. Расте навсякъде в България.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР